Aktualizace: 13.05.2024 11:33

Praha – Na většině území Čech a na západě Moravy hrozí od noci na úterý kvůli suchému a větrnému počasí zvýšené riziko vzniku a šíření požárů. Upozornění platí do noci na čtvrtek, není ale vyloučeno to, že bude prodlouženo. ČTK to sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který informace zveřejnil i na svém webu.

Upozornění na možné požáry platí pro všechny kraje v Čechách s výjimkou jihozápadních okresů a pro západ Jihomoravského kraje. Podle meteorologů v uvedených regionech delší dobu nepršelo, a navíc tam má zesilovat vítr, v nárazech může místy dosáhnout rychlosti přes 50 kilometrů v hodině.

„Podle vývoje počasí v dalších dnech budeme výstrahu případně prodlužovat,“ doplnili meteorologové.

Z předpovědi, kterou zveřejňují vědci na webu FireRisk, bude riziko šíření požárů v některých částech Česka až do pátku na nejvyšším stupni. Vedle větrného počasí to odůvodňují nízkou vlhkostí dříví a klestí v lese. Nejhorší situace bude v severních Čechách a severní polovině středních Čech, v některé dny bude nejvyšší riziko i v jihovýchodní části Moravy či části jižních Čech. Na podstatné části zbývajícího území bude riziko šíření požáru na druhém nejvyšším stupni, řekl ČTK klimatolog Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe.

Odborníci s ohledem na uvedené riziko nabádají obyvatele k tomu, aby nerozdělávali oheň v přírodě, nevypalovali trávu a neodhazovali cigaretové nedopalky na zem. Zároveň by se podle nich měli řídit vyhláškami a zákazy, které mohou města k suchu a nebezpečí požárů vydat.

Vysoké požární riziko má podle předpovědi klesnout v sobotu díky dešťům. Naposledy bylo takto vysoké požární riziko na přelomu dubna a května, tedy v době pálení čarodějnic.

V posledních letech přibývá dnů s vysokým požárním rizikem. V některých částech Česka je mezi lety 1956 až 1985 a 1986 až 2015 rozdíl 20 až 25 dnů, přičemž tato statistika nebere v potaz posledních deset let, které byly ještě teplejší a některé velmi suché. „Značný nárůst vidíme například na Hané a ve středních Čechách,“ uvedl Zahradníček.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.