Aktualizace: 23.05.2024 21:21

Praha – Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Na síti X to večer oznámila prezidentská kancelář. Více informací Hrad zveřejní, až je bude mít k dispozici. Mluvčí ÚVN Jitka Zinke na dotaz ČTK potvrdila, že nemocnice přijala a ošetřila prezidenta, který tam zůstává na pozorování. Délku hospitalizace zatím neupřesnila. Policie nehodu nevyšetřuje, protože se stala na uzavřeném sportovním okruhu. Brzké uzdravení popřál prezidentovi mimo jiné premiér Petr Fiala (ODS).

„Prezident republiky se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si krátké pozorování v ÚVN,“ uvedl Hrad. „Mohu potvrdit, že jsme pana prezidenta přijali, ošetřili a hospitalizovali z důvodu observace. Nejedná se o vážné zranění,“ sdělila Zinke.

„Ke zranění nedošlo na pozemní komunikaci, ale na uzavřeném sportovním okruhu a z tohoto důvodu věc nešetříme jako dopravní nehodu,“ uvedla policie na síti X. Podle Deníku N se prezident zranil na uzavřeném okruhu ve Středočeském kraji.

Dvaašedesátiletý Pavel je známý svou zálibou v jízdě na motocyklu, které se nevzdal ani po loňském zvolení do prezidentské funkce. Loni v létě se na veřejnosti objevil videozáznam, na němž jel Pavel na motorce bez helmy. Prezident se posléze omluvil a oznámil, že věnuje peníze na pomoc motocyklistům, kteří cizí vinou skončili na vozíčku. Generál ve výslužbě je známý svou dobrou fyzickou kondicí, letos v únoru například seskočil padákem, během návštěv krajů se rád vydává na horské túry.

V dubnu se prezident zranil v obličeji při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal při dvoudenní návštěvě Zlínského kraje. K drobné tržné ráně u obočí přišel při střelbě dlouhou zbraní s optikou, zranění tehdy nevyžadovalo lékařské ošetření.

Pavel ještě před inaugurací absolvoval lékařské vyšetření v ÚVN, zprávu o svém zdravotním stavu poté zveřejnil krátce před nástupem na Pražský hrad. Podle lékařů komplexní vyšetření prokázalo, že je schopen ze zdravotního hlediska bez výjimek vykonávat všechny prezidentské povinnosti.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.