Aktualizace: 23.05.2024 18:18

Praha – Stovky lidí dorazily do horní části Václavského náměstí v centru Prahy na shromáždění evropských stran sdružených ve frakci Identita a demokracie (ID). Mítink pořádá české opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) jako hlavní akci své závěrečné kampaně před červnovými volbami do Evropského parlamentu. Jeho předseda Tomio Okamura ve svém projevu kritizoval českou vládu i Evropskou unii kvůli jejich podpoře Ukrajiny nebo postoji k migraci, po něm promluvili i zástupci spřízněných evropských stran. Na Václavské náměstí dorazili i odpůrci SPD a příznivci Ukrajiny.

Shromáždění odstartovalo v 16:00 vystoupením skupiny Ortel, které kritici vyčítají xenofobní texty namířené proti menšinám. Řečníci na pódium, kterému dominuje slogan ID „Čas na změnu“, začali vystupovat o hodinu později. Na akci dohlížejí policisté.

Kromě Okamury vystoupil na pódiu také někdejší šéf agentury Evropské unie pro ochranu vnějších hranic Fabrice Leggeri, který kandiduje za Národní sdružení (RN) Marine Le Penové. S projevem vystoupí i předseda vládní Slovenské národní strany Andrej Danko a další hosté.

Odpůrci SPD se sešli pod Národním muzeem, donesli si české, ukrajinské či unijní vlajky i transparent „Bez porážky Ruska žádný mír nebude“. Asi dvacítka převážně mladých lidí dorazila podle zpravodaje ČTK také na roh Václavského náměstí a ulice Ve Smečkách. Měli transparenty a skandovali pomocí megafonu hesla namířená proti SPD.

Podobnou akci pořádala SPD na Václavském náměstí i v kampani před pěti lety. Akci tehdy provázely protesty odpůrců a odehrálo se několik potyček. Strany používající protiimigrační a nacionalistickou rétoriku mají podle průzkumů letos šanci svou pozici v Evropském parlamentu posílit. Dnešní rozhodnutí ID vyloučit Alternativu pro Německo (AfD) by podle některých komentátorů ale mohlo znamenat, že ID neposílí tak, jak se čekalo.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.