Ped necelmi dvaceti lety se Rabiga rozhodla opustit rodn Kazachstn a odjela studovat do Prahy. Stedn Evropa se j navc zdla bt idelnm vchozm bodem pro cestovn. Do t doby u si zamilovala Francii a Korsiku, kter pedtm navtvila s rodii. Emoce z cest mly pesah, ovlivnily interir garsonky, kterou si nedvno podila v centru. V byt ve tvrtm pate o ploe 27 m2 s malm balkonem bude asem bydlet jej maminka.

Garsonka s malm balkonem a vhledem do run ulice. Mstsk hluk tlum paletov okna s izolanmi skly.

Mm rda proslunnou Provence, jej vyblen pastelov barvy, vn. Jednoduch, elegantn a vzdun styl. Na druhou stranu se mi nelb industriln styl. Tmto prvkm jsem se chtla vyhnout. Do nvrhu jsem pidala pr npad a popsala, co chci. V Kazachstnu nemme obchody IKEA, vci do bytu jsou tikrt dra ne tady, popisuje Rabiga.

A dodv: Stle je oblben pohledov ,tk bydlen pevajc z doby SSSR a styl, jen v sob nese i tradin kulturu. Na stnch teba vis vzorovan koberce.

Prask byt v takka sto let starm rekonstruovanm inovnm dom podila od developera, ale termn dokonen se protahoval. Interir chtla vas a od profesionl. Oslovila proto ti interirov designrky, s nimi si postupn domluvila schzky.

Svten drek

A pi setkn s Janou Szonowskou, zakladatelkou studia Virtuln bydlen, mla Rabiga pocit, e designrka bude respektovat jej pedstavy a zrove je usmrn tak, aby byl vsledek dobr.

Jako laik nevidm souvislosti, neodhadnu prostor a jeho monosti. Nvrh se mi moc lbil, eil celek, detaily i denn provoz. Uril optimln msto pro vestavn patro. Jana promyslela fungovn dispozice i barev. Teba v pedsni jsem chtla edou, ona doporuila stejnou modrou jako v obvku. Ve te psob ucelenm, klidnm i vtm dojmem.

Zazen byt s maminkou pebraly dva dny ped Vnoci, take jej dostaly pod stromeek. Plnovan rozpoet by zstal nezmnn, kdybych si ,nevymlela. V obvku jsem se rozhodla pro materily z vy cenov kategorie, lakovan skky. V pedsni zstaly levnj fliovan. Osvtlen i pohovku jsme koupily v nbytkovm etzci, vzpomn Rabiga.

Kuchysk linka na zakzku s dvky z lakovanch MDF desek. Barvy, lenn i prvek zavtrovn
skel pipomnaj nladu francouzsk Provence.

Pohoda a ukldn

Spoluautorkou nevednho projektu je interirov designrka Lucie Novkov, rovn ze studia Virtuln bydlen. Na starost mla estetickou strnku i detailn een.

Doma DNES

Majitelka mi pinesla pro inspiraci pr fotografi z cest. Zaala jsem keramickm obkladem stn nad pracovn deskou v kuchyni. V barevnm,patchworku dekor jsou zastoupen stejn barvy interiru, modr, ed i okrov. Krom poklidn atmosfry francouzskho venkova jsem musela na nkolika metrech vyeit komfortn span i monost stolovn. Vka stropu 3,2 metru dovolila vestavt spac patro, kter vyrobili stejn jako ostatn zakzkov nbytek v Truhlstv Karpentr. Spodn hrana postele je 1,6 metru vysoko, aby ji bylo mon podejt a zrove se na posteli posadit, komentuje nvrh Lucie.

Rabiga s smvem dodv, e maminka je men a pod patro se bez problmu vejde. Pvodn byla v plnu postel sklpn na stnu, ze vak nebyla dostaten nosn. I kvli ukotven ostatnho nbytku bylo teba zeslit stny sdrokartonovmi deskami Habito.

Podstatnm bodem zadn byly lon prostory. K jejich vyeen poslouily i irok schody do patra. U postele nechyb polika na mobil a dal drobnosti. Lednice s mrazkem stoj v pedsni v bval nice. Do zk vysok skky v chodb designrka schovala ehlic prkno a vysava, co si pochvaluje maminka Rabigy: Lucie je opravdu dobr. Nezapomnla ani na zsuvku pro dobjen vysavae.

Z Azurovho pobe do Prahy

Nov izolan skla v oknech tlum hluk run ulice. Dovnit dolh jen lehk cinkot tramvaj a odbjen hodin na blzkm kostele. Co chyb, je vhled do zelen. Rda se dvm do nebe. To tu nahrazuje modr odstn nbytku pipomnajc istou oblohu, k Rabiga.

VZHRU, DOL, DOVNIT Prostor pod schody s dhovanmi stupnicemi umonil vytvoit atn skn. Podle nvrhu designrky je vyrobili truhli na mru.

A dodv: Jednou jsme s rodii v Saint-Tropez navtvili kavrnu s asnmi dekorovanmi obkldakami na stnch. Podobn jsem tu chtla mt. Zvsy jsme ly s maminkou nejdv vybrat samy do obchodu. Pak nm Jana Szonowsk pinesla vzorky ltek vetn tto kvtinov, a to rozhodlo.

Obrzky z Provence se promtaj do modern variace na vintage styl. Dvka kuchysk linky z lakovan MDF desky rmuj fazety, nbytek oivuje prvek zavtrovn opakujc se i na zbradl u postele. Do konceptu zapad devo na podlaze, na dhovanch stupnch schod i jako dekor na pracovn desce z lamina. Majitelka si pla modern LED podsvcen nbytku, i kdy pipout, e se to od Provence mrn vzdaluje. S vsledkem je spokojen, te plnuje jet promnu koupelny.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.