Aktualizace: 14.05.2024 01:39

Praha – Kanonýr Davosu Matěj Stránský zůstal jediným střelcem českých hokejistů v duelu se Švýcarskem na mistrovství světa v Praze, trefil se v základní hrací době i nájezdech, ale dojem z jeho příspěvku mu kazila porážka 1:2 po samostatných nájezdech. Stránský přispěl vítězným gólem k sobotnímu vítězství nad Norskem 6:3 a v pondělí ve 36. minutě ránou z levého kruhu v přesilové hře vyrovnal na 1:1. Ve druhé sérii nájezdů zařídil stejný stav střelou z pozice mezi kruhy k pravé tyči, ale nakonec rozhodl Philipp Kurashev.

Byl rád, že se mu střelecky daří, ale mrzelo jej, že neproměnil další šance. „Určitě to pomůže, těch šancí tam bylo trošku více. Mohl jsem tam trefit bránu ve třetí třetině a mohlo být po zápase, ale tak to někdy je. Ale je to fajn, že tam něco spadlo a uvidíme, jak to bude vypadat v dalších zápasech. Prohrálo se, takže ty góly jsou celkem k ničemu,“ řekl novinářům Stránský.

Využil přesilovku při trestu Jonase Siegenthalera hned po 12 sekundách, kdy se opřel do přihrávky Davida Špačka. „Byl to účel. Říkali jsme si, že hnedka, jak to půjde z vrchu, tak střílíme a nebudeme na nic čekat. Hnedka první střela tam spadla, takže to je něco, co může fungovat do příštích zápasů. Budeme na tom pracovat dále, ještě to není úplně ono,“ konstatoval Stránský. Ve hře v přesilových hrách viděl zlepšení. „Bavíme se tom pořád. Myslím, že je to progres na celý turnaj, dneska byly trošku lepší než minule a snad to bude gradovat a bude nám to tam padat víc a víc.“

Při svém nájezdu měl dopředu jasno, co na gólmana Zugu Leonarda Genoniho vyzkouší. Spoluhráčům ale tipy nedával. „(Trenér brankářů) Ondra Pavelec tam něco říkal, ale já jsem byl přesvědčený o tom, co budu dělat. Trošku znám toho gólmana, takže jsem věděl, co asi čekat, ale nechtěl jsem klukům radit. Ono to nedělá někdy dobrotu. Každý tam jde s nějakým plánem, když mu do toho kecáte, tak sám neví, když má dvě možnosti, tak to není úplně ono. Nechal jsem všechny být a soustředil se na sebe,“ prohlásil.

Švýcaři v neděli při výhře nad Rakouskem 6:5 využili pět přesilovek. Dnes se prosadili jednou díky čerstvé posile Kevinu Fialovi z Los Angeles. „Tam nás prostě trošku načal. To se stane. Trefil to tam a dal gól. Dneska to bylo 1:1 v přesilovkách a zbytek oslabení kluci bránili výborně. To je prostě hokej,“ byl rád, že se oslabení jinak dařilo.

Třicetiletý odchovanec Vítkovic působí v Davosu třetí sezonu a duely se Švýcary jsou pro něj prestižní. „Určitě jsem měl motivaci, mám ji vždycky. Chci je porazit, ať to potom neposlouchám v šatně v Davosu. Dneska se to nepovedlo, ale turnaj nekončí a věřím, že když se potkáme příště, tak to bude od nás lepší výkon,“ uvedl Stránský, který nastoupil z klubových spoluhráčů proti obránci Michaelu Forovi a útočníkovi Andresu Ambühlovi, rekordmanovi MS v počtu účastí i zápasů. V kádru je navíc i bek Sven Jung.

Věděl, že se Švýcary to bude bitva. „Byl to těžký zápas. To jsme čekali už předtím, než jsme na zápas šli, že to bude těžký soupeř. Já si myslím, že to nebyl z naší strany špatný výkon. Možná začátek nebyl úplně nebyl to, co mělo být. Musíme na tom trošku zapracovat. Ale myslím si, že potom už to bylo vyrovnané a ke konci už jsme trošku ty otěže přebrali my,“ podotkl.

Švýcaři podle byli hlavně v úvodu nebezpeční. „Řekl bych, že hráli hodně pospolu a přečíslovali nás. My jsme ztráceli hodně puků tím, že jsme to nahodili, oni si to tam přehráli, chodili do protiútoků. Tak jsme měli být trošku blíž u sebe. Tak to někdy je. Potom jsme na to zareagovali, hráli jsme trošku víc odstoupenou obranu a ono to začalo fungovat lépe,“ prohlásil.

V 35. minutě se poprali Ondřej Beránek s Kurashevem a Jan Rutta s Ninem Niederreiterem a podle Stránského to český tým také nastartovalo. „Ty emoce k tomu patří. Kluci ukázali, že jdeme hrát, že se nemáme čeho bát a ono se to možná trošku nakoplo,“ podotkl nejlepší střelec švýcarské ligy ze sezony 2020/21.

Před utkáním v kabině navštívil hokejisty prezident Petr Pavel. „Popřál nám hodně štěstí, ať vyhrajeme. Bylo to krátké. Bylo to super. Myslím si, že ne každému se poštěstí vidět prezidenta asi ze tří metrů. Takže paráda, ale bohužel to nevyšlo,“ litoval Stránský, že večer neskončil vítězně.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.