„Jablonecká nemocnice nehoří,“ uklidnila mluvčí krajských hasičů Jaroslava Benešová s tím, že kolegové zasahují v areálu zdravotnického zařízení, konkrétně ve třetím patře jedné z provozních budov.

Několik desítek lidí se samo evakuovalo, dva lidi hasiči zachránili pomocí vyváděcích masek. „V tuto chvíli nemáme nahlášené žádné zraněné osoby,“ dodala Benešová. Upřesnila, že událost byla na operační středisko nahlášena pár minut po jedenácté hodině dopoledne.

„Hořelo uvnitř ve vzduchotechnice, nahlásili jsme to dřív, než se to rozhořelo úplně. Bylo to tu hlavně zakouřené, všichni jsme byli evakuováni. Nyní je to pod kontrolou,“ okomentovala mluvčí nemocnice Jana Luňáková.

Podle ní hořela vzduchotechnika v prostorách kotelny, která sousedí s jídelnou. Jde o budovu E, jež je stranou od hlavních budov, kde se nacházejí pacienti. „Nikdo nebyl zraněn,“ uzavřela Luňáková. Prostory jsou začouzené a zapáchají kouřem.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Podle mluvčího zdravotnické záchranné služby Michaela Georgieva vyšetřili záchranáři na místě dva lidi. „Zřejmě se nadýchali kouře, jejich stav ale nevyžadoval hospitalizaci,“ shrnul.

Zastupující mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Petra Knížková vysvětlila, že důvodem pro vyhlášení třetího stupně poplachu nebyl rozsah požáru, ale skutečnost, že hořelo v areálu nemocnice, která patří do kritické infrastruktury.

„Místo zásahu bylo rozděleno na dva úseky. Kolem 12:15 velitel zásahu ohlásil lokalizaci požáru. V tuto chvíli provádíme také odvětrávaní objektu pomocí přetlakové ventilace,“ sdělili hasiči na síti X.

Nemocnice Jablonec je městskou příspěvkovou organizací a s 382 lůžky je třetím největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Zaměstnává zhruba 920 lidí. „Pacienti i zaměstnanci se dnes většinou, pokud jde o jídlo, postarali sami buď v bufetu, nebo rozvážkou, čekáme, v jakém stavu bude kuchyně,“ řekl ČTK ředitel Vít Němeček.

Pokud se ukáže, že jídlo, které dnes uvařili, bude možné ještě vydat, tak ho vydají, pokud ne, zajistí podle něj studené zvenčí. Aktuálně podle Němečka pracovníci zjišťují, v jakém stavu kuchyně je. „Naštěstí to ale není nic dramatického,“ dodal ředitel.

Seberte soutěžní minci pro Megahru iDNES.cz

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.