Sedm zadrench el obvinn ze zvanho zloinu krcen dan, poplatk a podobn povinn platby, eho se podle policie dopustili formou spolupachatelstv.

Jedn se o skupinu ech a cizinc, kte od ledna 2021 do jna 2023 ovldli chod skupiny 180 firem. Do jejich veden dosazovali bl kon i smylen osoby, uvedl mluv jihoeskch policist Ji Matzner na tiskov konferenci. Zjednoduen eeno, podvod tkvl v zamstnvn lid do firem a machinacch s danmi.

Gang nepsobil jen na jihu ech, ale i v dalch krajch esk republiky. Firmy dil pes telefony. Policist zmnili, e se jeho lenov chovali jako novodob otroki.

Ppad je vjimen, protoe se podaily zachrnit penze, kter mly bt vyveden mimo sttn rozpoet. Take to snad neskon tm, e tam zstane njak tlust minus pro rozpoet, ale e by se penze mohly dostat zptky, zmnil editel Finannho adu pro Jihoesk kraj Martin Janeek.

Prvn impuls pro odhalen celho ppadu se povedlo objevit v roce 2021 prv na finannm adu. Cel objasnn ppadu vzelo z kvalitn analytick prce finann sprvy, dodal Janeek. Pak se do akce pustili i kriminalist a celnci.

Kdy dolo na zsah, provedli vyetovatel s celnky dvanct domovnch prohldek, sedmnct prohldek nebytovch prostor a zadreli devt podezelch. Do akce se zapojilo celkem 37 zsahovch skupin. Ve se muselo stt v jeden as, aby se pachatel nestihli kontaktovat.

Vyetovatel zajistili potae, datov loit, padlan raztka lka i platebn karty a osobn doklady. Ihned nali eura a koruny v hodn pes pt milion korun a do policejnch gar pesunuli devt luxusnch aut znaek Porsche, Mercedes i BMW vybavench na zakzku. Nechybla ani nelegln dren zbra. Zabavili tak perly, luxusn perky a hodinky. V hotovosti nakonec vyetovatel zajistili 20 milion korun, na tech dalch 11 milion.

Obvinnm hroz tresty od pti do deseti let vzen. Nen vyloueno, e zmnn stky z trestn innosti jet porostou.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.