Ti posdky, z toho jedna s lkaem, z vjezdov zkladny v Kromi zasahovaly u dvou nezletilch osob intoxikovanch oxidem uhelnatm. K nadchn jedovatho plynu, kter unikal z kotle, dolo pi veernm koupn, popsala mluv krajsk zchrann sluby Gabriela Netopilov Slutkov.

Jejich matka natst zareagovala duchaptomn, kdy uctila v koupeln podivn zpach, dti z mstnosti odvedla a otevela okno. Pot zavolala na tsovou linku 155, uvedla mluv.

Zchrani dti na mst vyetili a pot je pevezli do Kromsk nemocnice.

Zsadn nebezpe oxidu uhelnatho spov v tom, e nen vidt ani ctit. Snadno, velmi rychle a nepozorovan tak dochz k jeho zven koncentraci a nsledn otrav, vysvtlila mluv.

Otrava se me projevit nevolnost, zvracenm, bolest hlavy, zvrat nebo celkovou slabost. Vjimkou nen ani porucha koordinace pohyb a v horch ppadech ztrta vdom. Zsadn je co nejrychlej evakuace postienho ze zamoenho prostoru a zavoln na tsovou linku 155, uvedla mluv.

Vjezd k pacientm intoxikovanm oxidem uhelnatm pibv s pchodem topn sezony. Nebezpen plyn v domcnostech obvykle vznik patnm spalovnm, nejastji u karmy v koupeln, plynovho kotle nebo kamen.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.