Velaa Private Island je soust jednoho z devatencti korlovch atol souostrov Maledivy. Na tomto neobydlenm ostrov nechal esk investor Ji mejc za pomoci architekt Petra Kole a Alee Lapky z architektonickho ateliru ADR vybudoval luxusn hotelov resort.

Soukrom ostrov Velaa na Maledivch, na kterm nechal bval spoluvlastnk PPF Ji mejc postavit luxusn letovisko.

Ke spoluprci na interirech pizvalo studio ADR adu znmch eskch studi, napklad Mimolimit Bry korpilov i Labor13, ale tak zahranin slavn designry vetn Patricie Urquioly. Na ostrov se host dostvaj hydroplnem z hlavnho msta Malediv, Male.

Na zatku tu byly jen melouny

Zatky v roce 2011 nebyly vbec jednoduch, na ostrov se pvodn pstovaly jen melouny a papja, chyblo zde ve, co m bn investor pi stavb k dispozici. Nejdve se muselo vytvoit nejnutnj zzem pro stovky lid. Bylo nutn dovzt dieselov agregty na vrobu elektiny, odsolovaky, ale tak istiku vody a spalovnu. A dokonce i psek, protoe ze slanho se beton prost udlat ned. Najednou zde pracovalo a 1 700 lid.

Na ostrov byl pvodn pouze jeden dm. Ten zstal pro svj lokln charakter zachovn a dnes nese nzev Coral house. V prbhu vstavby jej doplnilo sedmnct vodnch a dvacet pt pobench vil s jednou nebo dvma lonicemi, obvacm prostorem a vlastnm venkovnm baznem, dle pt rezidennch vil a speciln vila Romantic. Ta je navren tak, aby poskytovala nim neruen soukrom. I z tohoto dvodu je pstupn pouze lod.

Velaa Beach pool house i ten m stechu z palmovch list.

Pro maximln komfort host nechyb ani nkolik budov s restauracemi, barem i spa. Dominantou ostrova je pak vyhldkov v Tavaru s vinnm sklepem a japonskou restaurac. Ta mezi ostatnmi stavbami, kter jsou vesms pzemn a odkazuj na mstn tradin vstavbu, vynik svm atypickm vzhledem i vkou. Jde o blou v vysokou dvacet ti metr, pro kterou nael architekt Petr Kol inspiraci v kokonu motla.

Jene pozor, na Maledivch toti plat, e nejvy palma uruje maximln vku stavby. Tady chyblo pr decimetr, ale ei si poradili. Vytvoili umle mal kopeek, a tam zasadili dovezenou vysokou palmu Modern stavba tak pjemn naruila placat ostrov.

Jen prodn materily odolaj prod

V celm hotelovm komplexu se autoi snaili o maximln propojen interiru s exterirem. K tomu vyuvali etnch rafinovanch prhled. Co se te pouitch materil, investor si pl vyuvat v co nejvt me ty prodn, kter vak odolaj mstnm nronm klimatickm podmnkm, k designrka Barbora korpilov ze studia Mimolimit, kter se podlela na nvrzch interir.

Budovy jsou vystavn z klasickho zdiva, devnch trm a pro tento region typickch palmovch stech. Interiry soukromch i veejnch objekt jsou hojn vybaven devnmi prvky a dekoracemi. A devo zdob i dven kovn, kter do tto realizace dodval esk vrobce.

Do budov urench pro hosty a nkterch zzem jsme zvolili kliky a madla Mimolimit, kter jsem ji dve navrhla pro eskho vrobce M&T. Ty v sob kombinuj praktick kov a elegantn devnou vpl, k designrka Barbora korpilov

Dominantou ostrova je vyhldkov v Tavaru vysok dvacet ti metr, pro kterou nael architekt Petr Kol inspiraci v kokonu motla.

Roman Ulich, hlavn designr spolenosti M&T, ji dopluje: Tato klika je uniktn svoj konstrukc, kdy je do zkladovho materilu, v tomto ppad masivn mosazi, vsazena rukoje ze deva. Nejene je mon zvolit si povrchovou pravu kovov sti, ale tak je na vbr z vce druh devin. Pro tuto realizaci byly zvoleny kliky s velmi odolnm titanovm povrchem v ern barv. Jako vpl jsme pouili exotick teak, kter hrav odolv maledivskm klimatickm podmnkm, nevad j vlhkost ani kontakt s vodou.

Investor se aktivn astnil celho procesu navrhovn i realizace hotelovho komplexu a astnil se i jeho redesignu. K destmu vro oteven si investor pl inovovat design celho resortu. Pro nvrh novho vzhledu interir jsme se inspirovali na prvn pohled neviditelnm podmoskm svtem, kter je pln vraznch barev, a prv ty do prostor celho komplexu promtneme, k Barbora korpilov.

A dopluje: Signature prvky, jako napklad ltajc ryby v restauraci Aragu, samozejm zstaly zachovan. Design v tchto prostorech se oivil pouze vmnou textilu a dekorac.

Vila Romantic je navren tak, aby poskytovala nim neruen soukrom. I proto je pstupn pouze lod.

V rmci redesignu probhala v letech 2022 a 2023 i vstavba novho celku, tzv. Wellbeing village. Tato vesnika zdravho ivotnho stylu mimo jin zahrnuje i nov prostor pro ajurvdu, novou restauraci a budovu pro cvien rznch druh jgy. V souasn dob ji cel komplex hostm slou k jejich spokojenosti, stejn tak jako nov Beach bar na pli u vodnch sport.

O projektu

Lokace: Maledivy, atol Noonu, ostrov Velaa

Rok realizace: 20122013

Zastavn plocha: 25 082 m2

Celkov uitn plocha: 22 410 m2

Autoi: MgA. Petr Kol a MgA. Ale Lapka, architektonick atelir ADR, Barbora korpilov, studio Mimolimit, Patricia Urquiola, Labor13 a dal

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.