Stavba krytého bazénu začala na konci 70. let v tzv. akci Z. Bazén se po velkých obtížích podařilo dokončit až v roce 1993 a právě kvůli zdlouhavé, místy neodborné a přerušované výstavbě začal předčasně chátrat. Už v 90. letech se objevily vážné technologické závady, takže se dá říct, že bazén byl zastaralý již při otevření.

Pomocí neustálých oprav vydržel v provozu celých 24 let, venkovní koupaliště bylo kvůli únikům vody zavřeno o 8 let dříve. Na konci června roku 2017 musel být areál uzavřen úplně, protože část technologie neprošla revizí a ukázalo se, že poruchu kotle vytápějícího celý areál nelze opravit.

Projekt rekonstrukce bazénu vznikl v roce 2009 a město se k němu vrátilo později – přestavba začala v říjnu 2018. Šlo o značně složitou renovaci, během níž vyvstaly nepředvídatelné skutečnosti, které naštěstí neměly vliv na datum dokončení.

Vzhledem k tomu, že stavba začala až v říjnu 2018 oproti původně předpokládanému květnu, nemohly být sanační práce na železobetonovém skeletu prováděny kontinuálně kvůli nepřízni počasí v zimních měsících. Po necelých dvou letech byl bazén dokončen a předán veřejnosti.

Aquacentrum prošlo velmi náročnou a zdařilou rekonstrukcí. Tvoří ho dva kryté bazény, k nimž přibyla vířivka, wellness či saunový svět a malý venkovní bazén s plochou pro relaxaci. Další ze zcela nových částí budovy je věž s toboganem dlouhým 97 metrů, který ústí do krytého bazénu.

Rychlejšímu odbavení pomáhají chytré technologie, například průchod na čipy, jejichž držitelé mají zvýhodněné vstupné. Areál je pokryt wi-fi sítí, bezpečnost plavců hlídají kamery, přičemž jedna z nich je i pod vodou.

Zdařilé rekonstrukce jsou k vidění na putovní výstavě Má vlast cestami proměn.

Podíl.