Generln editel a zakladatel firmy Lej n oznmil pln vstoupit na trh s elektromobily v roce 2021. Zavzal se, e do automobilovho podnikn investuje deset miliard dolar (asi 235 miliard K) a toto podnikn oznail za posledn velk podnikatelsk projekt svho ivota. Jeho clem je, aby se firma Xiaomi, zaloen v roce 2010, stala do 15 a 20 let jednm z pti nejvtch vrobc aut na svt.

Analytici jsou zatm rozdleni v nzoru, zda projekt automobilu Xiaomi bude spn. Nkte tvrd, e pro Xiaomi je elektromobil pirozenm rozenm podnikn, kter firm umon nabdnout zkaznkm ucelenj digitln zitek a zskat vce dat. Rovary, istiky vzduchu, televizory, telefony a dal elektronika od firmy Xiaomi jsou v nskch domcnostech vudyptomn.

Zakladatel firmy upozornil, e SU7 bude trochu dra, m se odchlil od obrazu firmy, kter vyrb cenov dostupn vrobky. Vtina prodvanch aut v n stoj mn ne 300 000 jan (975 000 K). Vz SU7 se zan prodvat v dob, kdy nsk automobilov trh, kter je nejvt na svt, bojuje s problmy na nkolika frontch. K tomu je nutn pidat cenovou vlku a zpomalujc domc ekonomiku, kter sniuje poptvku po automobilech.

Konkurent pro teslu ujede 800 kilometr

Souasn podmnky na trhu jsou pro novky pomrn nron, deset nejvtch hr neustle zvyuje svj trn podl, uvedla analytika firmy Gavekal Dragonomics Ernan Cuiov. Pokud Xiaomi nedoke v krtk dob prodvat ve velkm, hroz podle n, e automobily se stanou pro firmu v dlouhodobm vhledu brzdou v tvorb zisku.

Souasn vak podle analytik zkuenosti firmy v oblasti chytrch telefon j dvaj nskok ped tradinmi vrobci automobil, pokud jde o chytr palubn desky a pstrojov vybaven, tedy oblast, kterou nt spotebitel oceuj.

SU7 vyuv operan systm Hyper OS, kter vyvinula spolenost Xiaomi a kter spojuje uivatele elektromobil s jejmi dalmi zazenmi, vetn chytrch telefon. Jedna verze sedanu m dojezd 668 kilometr na jedno nabit, druh a 800 kilometr. Analytici firmy Bernstein uvdj, e hlavnmi konkurenty Xiaomi budou XPeng a Tesla. Model S automobilky Tesla m na jedno nabit dojezd 650 kilometr.

Vzkumn spolenost CreditSights oekv, e Xiaomi prod v prvnm roce 60000 vozidel. Prvn dva roky pak podle n bude vroba automobil Xiaomi kvli vysokm nkladm na marketing a propagaci ve ztrt.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.