Obytné dodávky s logem VW jsou populární. Během naší osmiměsíční cesty po Evropě jsme na ně naráželi od španělské Tarify až po švédskou vesničku Ritsem za polárním kruhem. Někdy to byly obouchané a lehce orezlé domovy na kolech mladých surfařů, jindy pečlivě opečovávané veterány. Každopádně v hannoverské továrně dosud vyrobili 280 tisíc těchto aut. Nová generace Californie, která si světovou premiéru odbyla 7. května, přiváží novinky.

Největší změnu z hlediska života v autě a kolem něj představují posuvné boční dveře za řidičem. Všechny dosud vyráběné generace tohoto modelu totiž měly pouze jedny boční dveře vpravo a kuchyňku s nábytkem roztaženou podél celého levého boku.

Protože základem modelu je poslední generace multivanu s patřičně zesílenou platformou MQB, dostala nová California dvojici šoupaček. To designérům umožnilo pohrát si s nábytkem.

U vrcholné verze Ocean kuchyňská sestava končí tak, aby se vozem dalo projít napříč. Z levé strany je výsuvná lednička, která se plní horem, a nad ní vařič. Toto řešení umožňuje obsluhovat kuchyňský kout i zvenku, čemuž nahrává sklopná pracovní deska, a také naplnit lednici, aniž by kempař musel vstoupit na palubu. Stejně designéři chladicí box umístili i u většího modelu Grand California na podvozku VW Crafter.

Volkswagen California 2024 v číslech

  • základ: VW Multivan
  • podvozková platforma: MQB
  • délka: 5 173 mm
  • šířka: 1 941 mm (bez předních zrcátek)
  • výška: 1 990 mm
  • rozvor: 3 124 mm
  • motorizace: TDI (110 kW/150 k), TSI (150 kW/204 k), plug-in hybrid (180 kW/ 245 k)
  • pohon 4×4: jen ve spojení s plug-in hybridem

Ač nový Multivan vypadá v porovnání s předchozí generací 6.1 jako drobnější, auto ve skutečnosti narostlo díky použití delší verze podvozku. V řeči čísel je to jednoznačné: nová California je dlouhá 5 173 mm, zatímco předcházející generace měla na délku 4 904 mm. Šířka bez vnějších zpětných zrcátek se zvětšila o kosmetických 27 mm. Výška se zavřenou střechou zůstala pod hranicí dvou metrů, což vůz nediskvalifikuje z využívání vícepodlažních parkovišť. Rozvor je 3 124 mm; díky čemuž VW slibuje více místa na palubě než v předchůdci.

Pod kapotou Californie se objeví tří druhy pohonu. V nabídce zůstane tradiční diesel TDI a také benzinový motor TSI. Tyto jednotky budou ve spojení s automatickou převodovku pohánět přední nápravu. Vrcholnou motorizací a úplnou novinkou je plug-in hybrid, který má systémový výkon 180 kW neboli 245 koní. Nová California je prvním modelem s platformou MQB, který kombinuje plug-in hybridní pohon se systémem pohonu všech kol 4MOTION. Za obytnou dodávku s touto motorizací cestovatelé mohou zapřáhnout až dvoutunový přívěs.

Digitální éra

Použití architektury MQB řidiči dává moderní asistenční systémy, které zná z moderních koncernových aut. Na palubě je tak Travel Assist, který nabízí poloautomatickou asistenci při řízení. Digitalizace naplno dorazila i do obytné části. Zatímco koncept přestavený loni v srpnu v předvečer Caravan salonu Düsseldorf (více čtěte zde) měl ovládání palubních prvků v podobě vyjímatelného tabletu, sériový kus vybavili barevným dotykovým displejem na C sloupku. Zde se posádky dozví stav baterie, nádrží na čistou a šedou vodu. Slouží k ovládání nezávislého topení či vnitřního osvětlení.

Volkswagen připravil pět stupňů výbavy. Od California Beach, což je vlastně Multivan s výsuvnou střechou, až po vrcholnou verzi Ocean se čtyřmi sedačkami a plnou kempovací výbavou. Poznávací znamení Californie, tedy zvedací střecha se spaním, zůstává u všech.

Předprodej nového modelu začne v červnu 2024 a první dodávky proběhnou v druhé polovině letošního roku.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.