Ralf Langmeier, manaer projektu obnovench model Phantom a Cullinan, pipomn, e prv SUV model byl prvnm rollsem, kter dostal dozadu dotykov obrazovky. Bylo to kvli dtem, vysvtluje, Cullinan prost je toti v miliardskch kruzch asto mamataxi, auto na obsluhu domcnosti a dt.

A do kufru se vejde samozejm golfov bag, ale teba i sekaka. Anebo speciln lelkovac souprava box, se dvma vsuvnmi kesly, se ktermi se jezdte kochat ve vhledu na sv panstv.

Pvodn mu chtli kat Rolls-Royce s vysokou karoseri, v Goodwoodu sami uznali, e to moc lib nezn, a beztak Cullinanu vichni kaj SUV, a dokonce se nael boh, kter se po nm ptal jako po dpu od Rolls-Royce.

V roce 2018 Cullinan peformuloval superluxusn motorismus a umonil klientm Rolls-Royce zat jzdu na kouzelnm koberci, kter je pro znaku typick, bez ohledu na tern a v kadm kout svta. Bhem esti let od t doby Cullinan pilkal do Rolls-Royce zcela nov skupiny klient a hluboce zmnil vnmn toho, co je vz Rolls-Royce a co me znamenat pro jeho majitele, popisuje znaka, kter dnes vzkvt pod ochranou koncernu BMW.

Za tch pt let od uveden nasbral prvn rolls v pohorkch spoustu zitk a historek. Stal se okamit nejprodvanjm modelem znaky a taky autem, kter automobilce na nejluxusnj auta svta pivd nov zkaznky, kte pak objednvaj dal modely znaky. Kupkladu jeden z klient m doma trnct Cullinan. Urit vs napadne, kolik takov miliardsk SUV stoj. Zklad je za devt milion.

Te piel as na modernizaci, v Goodwoodu j nekaj facelift, auto nese oznaen Cullinan Series II. Nen to jen nov p a poprv v historii teba ltkov alounn sedadel. Ralf Langmeier, kter m Cullinan a ten NEJ rolls v nabdce Phantom na starost, odhaduje, e modifikovno bylo padest procent dl.

Spolen se zkladnm Cullinanem pijd v modernizovan podob tak mladistvj proveden s ndechem sportovnosti Black Badge, u kterho tradin namsto chromu pouili designi leskl ern lak, toto proveden vol tm 60 procent zkaznk. U Rollsu-Royce um hovoit o svch autech s nefalovanm nadenm i filozofickou vnost. Takto popisuj prv Cullinan Black Barge: Ruiv alter ego Rolls-Royce, Black Badge, doshlo sv apotezy v Cullinanu, kde jeho asertivn a nekompromisn pstup oslovuje klienty, kte hledaj ty nejodvnj formy sebevyjden. A se proberete ze snn nad slovnkem cizch slov a celou tu du vstebte, vimnete si, e se Cullinan zmnil opravdu vrazn.

Frank Tiemann, zstupce Rolls-Royce pro stedn a vchodn Evropu a stedn Asii, uvd, e to je nejrozshlej facelift, ke ktermu Rolls-Royce ve sv historii pistoupil. Reaguje na mnc se kdy luxusu a vyvjejc se vzorce pouvn, piem zstv vrn zkladnm kvalitm, kter stoj za jeho popularitou.

Zachovvme ve, co nai klienti na tomto automobilu miluj, a udrujeme jeho pvab, komentuje facelift toho ptiaplmetrovho chrmu Chris Brownridge, od letoka nov generln editel Rolls-Royce Motor Cars.

Pvodn Cullinan, vyputn v roce 2018, musel mt skuten off-roadov schopnosti, kter se porovnaly s nejnronjmi podmnkami na Zemi. Zrove musel nabdnout jedinen komfort znaky a charakteristickou jzdu na magickm koberci bez ohledu na tern. Nesmlo to bt nic menho ne definitivn superluxusn SUV robustn, ale rafinovan, nezastaviteln, a pesto klidn. Takov co dojede bez nmahy vude, popisuje Frank Tiemann. Na zklad bezprecedentnho spchu se pedstavuje Cullinan Series II.

Cullinan je nejvy z modernch rolls, Anders Warming, fdesignr znaky, k, e jeho klovm tmatem je vertikalita. Pipomn osvtlen mrakodrapy v megamstech, kde je Cullinan stle vce doma to je nejvce patrn na novm zpracovn pedn lampy, popisuje znaka z Goodwoodu. Prv p se dokala nejvraznjch prav, a nutno dodat, e vyitn designu, zjednoduen ploch dalo autu pln jinou tv sonj, dstojnj. Tm dnskho designra dal pdi jednodu, ostej linky, draz kladli na istotu a monolitinost, kter umocuje velkorys proporce. Osvtlen Pantheon chladie m nov, vraznj sokl.

Pi faceliftu obvykle automobilky mn jen plastov dly, modifikovat dly lisovan z plechu je nronj a dra. I tak podle Ralfa Langmeiera udlali ovovac crashtesty a ovovali, e zachovali aerodynamiku pvodnho Cullinanu. Prozrazuje tak, e kupkladu kvli novm pednm svtlm zasahovali i do skeletu. Celkem vzniklo se facelift ladil na vce ne 80 testovacch prototypech.

Proporce a zkladn linky auta tedy zstaly zachovny i s neopakovatelnou klesajc lini bok, lehce vystouplm kufrem, plochmi boky a vysokou kabinou velkorysm prosklenm. Pi faceliftu tedy oprili tvar bonch lit a upravili t zadn nraznk.

Pro konstruktry i designry bylo okem splnit pn zkaznk, kte volali po vtch ne pvodnch dvaadvacetipalcovch kolech. Obnoven Cullinan tak m tiadvactky. To znamenalo prci pro podvozke, aby zachovali poadovan komfort, designi pak dostali od Anderse Warminga za kol, aby rfky nepotlaily definitivn plochu bonic pneumatik. Podle Warminga m bt na rolls-roycu vidt, e m obut pneumatiky, ne sportovn nzkoprofilov lupky.

Barvy a ltky

Rolls-Royce m v nabdce 44 tisc barev, i tak ale doke tm veden Christine Franckovou najt nco extra. Jej tm designr barev a interirovch materil (colour&trim) vytvoil nov lak, ve kterm se Cullinan Series II pedstavil. Pojmenovali ho Emperador Truffle. Inspirovan bohat ilkovanm hndm mramorem, je modern, minimalistick jednolit edohnd, kter zskv jemn tpyt pipomnajc erstv snh pod rannm svtlem.

Nejpodstatnj zmnou v interiru je velk sklenn panel po cel i pstrojov desky, kter sdruuje kapliku pstroj ped idiem a nov displej infotainmentu s novm operanm systmem SPIRIT, kter byl poprv pedstaven v elektrickm modelu Spectre. Vylepena byla konektivita, nechyb wi-fi hot spot a nezvisl streamovn pro kadou obrazovku ve voze. Hodn prce dala optimalizace ve jmnu pedpisy nov nazen ochrany ped kybertoky.

Pmo ped spolujezdcem je pak panel s osvtlenm npisem Cullinan a jedinenou grafikou inspirovanou nonmi mrakodrapy svtovch megamst a je vytvoen pomoc 7 000 grafickch prvk. Klienti si mohou na tento panel nechat vytvoit svj vlastn motiv.

Je tam tak nov panel s hodinami a pod nimi poprv v historii v interiru rollsu Spirit of Ecstasy, tradin symbol znaky, okdlen figurka, kter bn balancuje na pdi, pmo na Pantheonu chladie. Soka je vyrobena z nerezov oceli a je zespodu nasvcen. Ladn tohoto perku na pstrojovce trvalo pr tyi roky. Anders Warming se obrac na Christine Franckovou a vzpomn, jak donekonena ladili polohu soky, museli ji oproti zvyklostem trochu napmit, protoe kolena jinak hzela nepatin stn.

Cullinan Series II pedstavuje tak Grey Stained Ash, obklady z dhy ze zrnitho prodnho deva s otevenmi pry s jemnm tpytem. Tak tento materil naklen na podkladov hlinkov panely vyvjeli dlouh tyi roky. Pro dosaen komplexn, vrazn textury je kad kmen individuln vybrn, dhov listy jsou nsledn run obarveny a vylepeny pidnm mikroskopickch kovovch stic, co vytv jedinen tpytiv efekt, popisuje Christine Franckov.

Pro je podkladov panel hlinkov a ne plastov, jak je u aut obvykl? Zn to pln jinak, usmv se Christine Franckov a naznauje tak, e klienti rollsu nejsou na dunn plast zvdav. V poctivosti kovovch dl se jej f Anders Warming doslova vyv poklepv na rmeky, cvrnk do klik dve, brnk na lamely masky chladie a zlibn se usmv.

Tm Christine Franckov si vzal velk kol, krom tradin nepebern kly koenho alounn interiru nabdnout tak ltkovou alternativu. Anders Warming zdrazuje, e i textiln alounn je luxusnm materilem. A pipomn, e koen alounn v minulosti volili vrobci ist z praktickch dvod – je odoln a dobe se udruje. Krlovna ovem v tyictch a padestch letech sedvala ve svm Rolls-Roycu na ltkou alounnch sedadlech. A idi vepedu na koenm, odhaluje Warming.

V Cullinanu tedy Rolls-Royce pedstavuje novou tkaninu vyrobenou z prodnch bambusovch vlken. Tento materil je inspirovn rozshlm bambusovm hjem v Le Jardin des Mditerranes na Azurovm pobe, kter soused s bvalm zimnm domem Sira Henryho Royce, Villa Mimosa, popisuje automobilka. Na keprov textilii je vyvan umleck grafika zvan Duality. Design zaloen na abstraktn interpretaci dvou propojench psmen R inicil zakladatel znaky odr jasn nmon vliv, pipomnajc propltajc se lana na plachetnch jachtch. To je dal jemn narka na francouzskou riviru.

Vyt grafiku do jednotlivch ltkovch dlc kombinovanch s koenmi trv dvacet hodin, z 11 mil (17,7 km) nit vyije stroj 2,2 milionu steh. Zkladn keprov textil je dostupn ve tech barvch Lila, Chocolate a Black a klienti si mohou vybrat z 51 rznch barev nit. Tato sloit vyvan textilie byla vyvjena vce ne rok, popisuje Christine Franckov.

Techniku maj vechny Cullinany stejnou: 600koov dvakrt peplovan dvanctivlec o objemu 6,75 litru poskytuje dostatek sly pro sprinty i konejiv plut. Toiv moment 900 Nm pen osmistupov automatick pevodovka na kola obou nprav, a ob npravy jsou tak pro lep obratnost zen, peci jen ten kolos m pes pt metr (5341 mm) a v pes dv a pl tuny.

Klienti se tedy pi objednvn hraj prv s barvami, materily a pidvaj speciln pn a ozdoby. Znaka jim proto nov nabz dal modern emeslnou techniku v podob drobn perforace ke. Ta umouje emeslnkm vytvet umleck dla do alounn interiru, komentuje Frank Tiemann. Pro Cullinan Series II vytvoili designi vzor inspirovan neustle se mncmi tvary a stny mrak nad sdlem Rolls-Royce v Goodwoodu obsahuje 107 tisc 0,8 a 1,2milimetrovch perforac, popisuje. Jemn jehliky vyrej do materilu dry stroje, kad centrimetr tveren ke pak ovem kontroluje peliv emeslnice.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.