Dodnes mohou tento způsob podle svých zákonů využívat tři americké státy: Alabama, Oklahoma a Mississippi. Trest smrti tehdy čekal v Nevadě na devětadvacetiletého čínského občana Gee Jona, člena zločineckého gangu ze San Francisca, který se věnoval pašování a distribuci alkoholu a drog.

21. srpna 1921 zastřelil majitele prádelny, byl zatčen, usvědčen a odsouzen k trestu smrti. Zákon o popravách v plynové komoře zákonodárný sbor státu Nevada schválil jen pár dní před srpnovým vykonáním: bylo to skutečně poprvé v americké historii a poprvé v historii světové justice.

Smrtícím plynem byly výpary z kapalného kyanidu. Během prvního pokusu se vězeňská stráž pokusila plyn napumpovat do cely ve chvíli, kdy vězeň spal. Ale metoda selhala, protože plyn unikal z cely ven.

Dozorci proto ze skladiště masa vytvořili provizorní plynovou komoru a její funkčnost ověřili usmrcením kočky. Při samotné popravě byl odsouzený Gee Jon připoután k židli a malým okénkem mohli průběh popravy sledovat novináři, úředníci a zástupci armády.

Podle svědků vrah do pěti sekund ztratil vědomí, ale jeho hlava se kývala dalších šest minut. V desáté minutě už bylo jeho tělo zcela nehybné. Dozorci poté spustili odvětrávání komory, dovnitř si ale troufli vstoupit až téměř tři hodiny po začátku popravy.


Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.