Jeho nároky v minulosti zamítly Krajský soud v Praze, Vrchní soud v Praze i Nejvyšší soud. Ústavní soudci nyní stížnost odmítli pro zjevnou neopodstatněnost.

Malíř původem z Ukrajiny, který od roku 1994 působí v Česku, se domáhal toho, aby Škoda stáhla automobily Kodiaq a Karoq z trhu a zdržela se užívání všech souvisejících materiálů, produktů či sdělení. Stejný nárok vznesl také u kol Triglav a Vega. Firma malířovo tvrzení od počátku odmítala, podle ní automobily vznikly na základě návrhů jejího designérského týmu.

Krajský soud v Praze v roce 2020 rozhodl, že Vovkaničovy kresby nelze považovat za autorské dílo ve smyslu autorského zákona, protože postrádají zákonný znak jedinečné tvůrčí činnosti, a to jak v jednotlivostech, tak ve svém celku. Podle soudu zahrnují běžné prvky typické pro segment vozidel SUV i pro vozidla značky Škoda, jde proto spíše o kompilát. Podobně argumentoval i vrchní soud, poté Nejvyšší soud odmítl dovolání Vovkaniče jako nepřípustné.

Ústavní soudci ponechali verdikt beze změn. „Soudy svá rozhodnutí patřičně odůvodnily, srozumitelně a logicky uvedly, jaké skutečnosti mají za zjištěné, jakými úvahami se při rozhodování řídily a které předpisy aplikovaly,“ stojí v usnesení.

Vovkanič v žalobě tvrdil, že se svými návrhy auta typu SUV kontaktoval v roce 2009 pracovníka Škody. V roce 2010 mu předal skici, které ale dostal po určité době zpět s tím, že firma takové vozy neplánuje. Zhruba v té době se ale podle něj Škoda naopak rozhodla, že SUV vyrábět bude. Žalobu pak Vovkanič rozšířil na modely kol Vega a Triglav. Podle malíře firma přejala z jeho návrhů zejména celkovou proporci vozů, výraznou boční linku vedoucí pod okny a prvky na kolech.

Podle znaleckého posudku však automobily na základě návrhů malíře a designéra nevznikly. Znalec u soudu v Praze řekl, že jsou mezi návrhy a vyráběnými auty i přes jisté podobnosti značné rozdíly.

Vovkanič v minulosti uvedl, že se možná obrátí i na evropský soud. „Už jsem v tom tak hluboko, že to budu muset dotáhnout až do konce,“ řekl loni webu HlídacíPes.org.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.