Jednm ze zakladatel segmentu jednoprostorovch MPV je Renault Scnic. Prvn vz tohoto jmna sjel z vrobn linky u v roce 1996 a na mnoho let se stal synonymem pro prostorn rodinn vz. Pak ovem pila mda SUV a kategorie MPV v podstat vymela. Te se Renault chce pokusit znovu definovat, jak m vypadat rodinn auto v dob elektromobiln.

Tzv. crossovery hodn zamchaly tm, jak vlastn pesn urit, kde kon velk hatchback a kde zan SUV. O novm Renaultu Scnic by asi mnoho lid eklo, e to je SUV, jen nem moc velkou svtlou vku a v dn verzi pohon vech kol. Designov v nm taky nkdo bude vidt Peugeot 3008, hlavn vysokou maskou chladie a masivnmi boky s vysoko vedenou lini oken. Prv pomrn nzk okna dlaj ze scnicu v mch och vc SUV ne MPV, kde by lovk ekal velk vhled ven.

Ale o to, kam Scnic pesn zaadit, zase tolik nejde. Co by hlavn mlo definovat rodinn auto, to je vnitn prostor, a to jak pro cestujc, tak pro zavazadla. Zanme tm druhm pod ptmi dvemi je kufr o velikosti 545 litr, co je velmi dobr hodnota na auto o dlce 4,47 m (o 10 cm vc ne m elektrick megane). Z elektrickch konkurent ho tak pekonv jen mlokdo, teba koda Enyaq s 585 litry. Scnic by na tom byl jet lpe, kdyby nabdl i odkldac prostor pod pedn kapotou jako teba Hyundai Ioniq 5, kter sice vzadu odveze jen 527 litr, ale k tomu pidv jet dalch 57 litr vepedu. Ale scnic vepedu dn prostor teba na odloen nabjecch kabel nem.

Sklopenm opradel zadnch sedadel se prostor zvt na 1 670 litr, ale bohuel nevznik rovn plocha. Pod podlahou je sice praktick odkldac schrnka teba na nabjec kabely, ale hrana samotnho kufru je pomrn vysoko, take celkov nakldn objemnjch nebo t잚ch pedmt nebude pln snadn.

Zzran stecha

Relativn velk kufr natst nen zkonstruovan na kor vnitnho prostoru. Na zadnch sedadlech, kter ovem nejsou posuvn, je dostatek msta pro kolena i nad hlavou. Prv tady se viditeln nejvc projevil o 100 mm del rozvor oproti elektrickmu meganu. Dvee se otevraj v opravdu velkm hlu, take umstit dozadu dtskou sedaku bude snadn. Jdou sem ovem umstit pouze dv na krajn sedadla.

Zejmna dti asi ocen uniktn sten okno Solarbay. Ta se dky technologii PDLC (Polymer Dispersed Liquid Crystal), zaloen na posunu molekul zpsobenm elektrickm polem, zprhleduje nebo zneprhleduje postupn po nkolika segmentech. K dispozici jsou tyi polohy: zcela prhledn stecha, zcela neprhledn, prhledn pedn st a neprhledn zadn st stechy a naopak.

Dky absenci stedovho tunelu se vzadu velmi pohodln posad ti vrostci a s trochou diskomfortu v oblasti ramen i ti dospl. Pro odloen pedmt jsou tu sice jen pomrn zk prostory v bonch dvech a kapsy na zadn stran pednch sedadel, ale jsou tu dva vstupy USB-C plus dal dva v loketn oprce, kter skrv zajmav een drk s otonmi rameny, kam lze postavit mobiln telefon nebo tablet teba pro sledovn videa. Vepedu jsou dva dal vstupy USB-C a prostorn odkldac schrnka ve stedovm tunelu i v loketn oprce.

Na prvn pohled modernmu interiru dominuje 12palcov na vku orientovan centrln displej. Ten m hezkou grafiku a pedevm velmi rychl reakce jako u bnho tabletu, co dnes nen u vech aut rozhodn pravidlem. Android Auto i Apple Car Play jdou spojit bezdrtov, ale samotn systm m vestavn software od Googlu, take mete pouvat jeho mapy, pokud jste na n zvykl. S vjimkou klimatizace, kter m vlastn adu fyzickch tlatek, se ve ostatn ovld ped dotykovou obrazovku, ale ikony na n jsou dostaten velk, take ani za jzdy nen moc velk problm se trefit sprvn na funkci, kterou chcete.

Celkov dojem z palubn desky je velmi dobr, jen idi si bude muset zvyknout na to, e na prav stran volantu m hned ti pky nahoe voli pevodovky, uprosted klasickou pku na ovldn stra a pod n jet typick renault ovlada autordia. A tak na to, e z auta nen moc dobr vhled dozadu ani ikmo vped pes velk zptn zrctka. Nkte si tak budou dle zvykat na digitln zptn zrctko promtajc obraz ze zadn kamery.

Dojezd 600 km je reln

Origami elektrickch aut vkon vs. hmotnost vs. dojezd poskldal Renault paprov velmi dobe. Auto v v zkladu jet celkem slunch 1 842 kg, nabdne vkon 160 kW a pitom m ujet a 625 kilometr na jedno nabit.

Nejprve pr fakt. Scnic je postaven na koncernov platform CMF-EV stejn jako Nissan Ariya i Renault Mgane E-Tech. Na pedn nprav je jeden elektrick motor, model s pohonem vech kol a dvma motory se neplnuje. V esku je zatm nabzena jen vt baterie o kapacit 87 kWh, existuje i men 60 kWh. Tepeln erpadlo je k dispozici ve standardn vbav. Palubn nabjeka um stdavm proudem nabjet 22 kW, stejnosmrnm pak a 150 kW. K nabit z 15 na 80% by tak mlo stait 37 minut.

Po startu si nejsp kad rychle vypne povinn montovan asistent upozorujc na pekroen rychlost, kter svm ppnm pipomn sonar v ponorce. Ve scnicu jdou geniln vypnout vechny asistenn systmy vetn tohoto dvojitm stisknutm jedinho tlatka vlevo od volantu.

Pak u si me ut jzdu, kter je dostaten dynamick (zrychlen na stovku za 7,9 s). K dispozici jsou ti stupn rekuperanho brzdn a tyi jzdn reimy (Personal, Comfort, Eco a Sport). Jen v reimu Sport zen trochu ztuhne, jinak je pjemn lehk a chovn auta je iteln. V zatkch je hmotnost pece jen trochu znt, ale vzhledem k tomu, e jde o rodinn auto, je dleitj chovn na nerovnostech, a s tmi si i pes absenci adaptivnch tlumi doke scnic celkem dobe poradit, by nastaven podvozku je pece jen tu, ne u dvjch spalovacch generac.

I ticho, kter panuje v interiru jako v kadm elektromobilu dokzal vrobce jet o nco vylepit speciln patentovanou izolac mezi bateri a prostorem pro cestujc, kter tlum vibrace a hluk od podvozku. Co je ale teba pedevm pochvlit, to je spoteba, kter m bt paprov 16,8 17,3 kWh/100 km, a pi prvnch jzdch se ukzala nebt pln odtren od reality.

Ani na dlnici spoteba nestoup nijak dramaticky, Renault si dokonce zakld na tvrzen, e i na dlnici doke elektrick scnic ujet a 370 kilometr. Auto na displeji ukazuje jak prmrn odhadovan dojezd, tak dojezd jen na dlnici a jen ve mst. Po zadn cle do navigace ukazuje i s jakm procentem baterie asi dojedete.

Pod milion nejde

Jen tu cenu se nepodailo stlait pod milion nebo jet n, zkladn vbava Evolution vyjde v esku na nejmn 1 085 000 K. Ale je v tom nejvt baterie i nejvy vkon elektromotoru, zadn parkovac senzory a parkovac kamery, dvouznov klimatizace a zkladn 9palcov stedov displej. Vt displej, kompletn sada parkovacch senzor, voli jzdnch reim, elektricky ovldan pt dvee nebo indukn nabjeka jsou a v druh vbav Techno za 1 150 000 K. Hyundai Ioniq5, kter bereme jako nejbli konkurenci, se prodv od 1 169 990 K, Tesla Model Y od 1 044 900 K.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.