Události ČT: Izrael možná odloží invazi do Rafáhu (zdroj: ČT24)

Izraelské vojenské velení schválilo plán operace v Rafáhu, podle Bílého domu je ale Jeruzalém připraven vyslyšet americké připomínky, než invazi v pohraničním městě Pásma Gazy spustí. Mezinárodní společenství, včetně USA, naléhá na izraelskou vládu, aby nejprve zajistila bezpečnou evakuaci civilistů. Delegace palestinského teroristického hnutí Hamás má jednat o možném příměří v pondělí v Egyptě. Izrael podmiňuje šestitýdenní klid zbraní propuštěním několika desítek rukojmí.

Izraelské tanky a pěchota dál bojují ve střední části Pásma Gazy. I po měsících bombardování a pozemních střetech narážejí na odpor palestinských teroristických skupin. V oblasti podle armády stále fungují odpalovací zařízení, ze kterých startují rakety směrem na Izrael.

Každým dnem se navíc očekává začátek izraelské invaze do Rafáhu, kde našly útočiště přes dva miliony uprchlíků ze severních částí Pásma Gazy. „Během několika dní zaútočí Izrael na Rafáh. Všichni Palestinci z celé Gazy se tam shromáždili a stačí malý úder, aby je vyhnal. To by byla největší pohroma pro palestinský lid,“ varoval předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

„Vyzýváme Spojené státy, aby požádaly Izrael o zastavení operace v Rafáhu, protože Amerika je jediná země schopná zabránit Izraeli ve spáchání tohoto zločinu,“ prohlásil Abbás na konferenci v Saúdské Arábii.

O situaci spolu v neděli hovořili americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Prezident (Biden) znovu potvrdil svůj pevný závazek vůči bezpečnosti Izraele po úspěšné obraně proti bezprecedentnímu útoku íránských raket a dronů na začátku tohoto měsíce. Zhodnotili rovněž probíhající rozhovory s cílem zajistit propuštění rukojmí spolu s okamžitým příměřím v Pásmu Gazy,“ stojí v prohlášení Bílého domu.

Biden s Netanjahuem mluvil také o navýšení humanitární pomoci do Pásma Gazy a plánech na otevření nového přechodu do severní části pásma v nadcházejícím týdnu. Ohledně Rafáhu šéf Bílého domu zopakoval svůj dosavadní postoj, že Izraelci mají nejprve zajistit bezpečný odchod civilistů.

Osvobození rukojmí prioritou

Právě v Rafáhu se ale podle Izraele kromě uprchlíků soustředili i zbývající teroristé a velitelé hnutí Hamás. Odvrátit operaci se snaží zprostředkovatelé, kteří už Hamásu předali izraelský požadavek na propuštění dalších desítek izraelských rukojmí.

„Propuštění rukojmí je pro nás nejvyšší priorita. Mužů i žen. Pokud uzavřeme dohodu, zastavíme operaci. Uděláme vše, co je zapotřebí, abychom přivedli rukojmí zpět domů,“ konstatoval izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac.

Dohodu o klidu zbraní má zřejmě podpořit i video dvojice rukojmí, které nově zveřejnilo hnutí Hamás. Jsou na něm Američan Keith Siegel a Izraelec Omri Miran.

„Pohled na mého otce všem připomněl, jak důležité je dosažení dohody, abychom všechny dostali co nejdříve domů. Požaduji po vedení této země, aby se podívalo na záznam, kde můj otec volá o pomoc,“ říká dcera jednoho z unesených mužů Ilan Siegelová.

Izraelská armáda mezitím zveřejnila video z budování mola, které má umožnit přistávání lodí s humanitární pomocí přímo v Gaze. Do dokončení stavby jsou obyvatelé Gazy odkázáni zejména na shazování zásob z letadel.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken bude v pondělí a v úterý jednat v Saúdské Arábii s regionálními partnery o snahách docílit příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí.

Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmí výměnou za palestinské vězně. Předpokládá se, že v Pásmu Gazy ještě zůstává 129 rukojmí, které Hamás loni 7. října unesl, ne všichni jsou však naživu.

Izraelská odveta v Pásmu Gazy si podle úřadů ovládaných Hamásem dosud vyžádala životy více než 34 tisíc Palestinců. Tato čísla však nelze ve válečných podmínkách bezprostředně nestranně ověřit.

Západní politici opakovaně zdůrazňují potřebu navýšit přísun humanitární pomoci na palestinské území s více než dvěma miliony obyvatel. Podle úřadů OSN a nevládních humanitárních organizací tam statisíce lidí hladoví a desítky dětí už zemřely kvůli podvýživě.

Zasažená charita obnoví dodávky jídla Gaze

Od pondělí obnoví své operace v enklávě potravinová charita World Central Kitchen (WCK), která své působení v Pásmu Gazy pozastavila po izraelském vzdušném úderu, při němž 1. dubna přišlo o život sedm jejích zaměstnanců.

WCK od začátku války v říjnu v Pásmu Gazy rozvezla 43 milionů jídel, což podle ní představovalo 62 procent z veškeré pomoci od mezinárodních neziskových skupin na místě.

WCK uvedla, že má 276 kamionů s osmi miliony jídly, které jsou připraveny přivézt do Pásma Gazy pomoc přes přechod v Rafáhu na hranici s Egyptem. Další kamiony s pomocí, které může poslat do Pásma Gazy, má WCK v Jordánsku.

„Humanitární situace v Pásmu Gazy je nadále zoufalá,“ uvedla zástupkyně charity Erin Goreová. „Obnovujeme naše operace se stejnou energií a důstojností a budeme se soustředit na nasycení co největšího počtu lidí,“ dodala.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.