tete pokraovn lnku z ptku 26. dubna.

Ne se vrtme k pbhu zchrann leteck sluby, pipomeme jet pr dleitch vc. Kdy vidme zchransk vrtulnk na startu z msta nehody, jen mlo z ns si uvdomuje, jak nron udlosti jsme svdky. Jen teba kolm start mezi panelky v letnm horku i pomal a pesn pistn do stsnnho prostoru me bt husarskm kouskem symbizy vkonnho stroje s nadanm pilotem.

Jako s milenkou

Ji Kilinek po letech strvench v kokpitu helikoptry psobil i jako inspektor CL pro vrtulnkov ltn. Rukama mu proly ady pilot vrtulnk, je mili kupkladu z armdy vstc novmu uplatnn v civilnm sektoru apod.

JUDr. Ji Kilinek

  • 1947 1966 il v Holov
  • 195760 uebn obor zmenk v koda Plze
  • 1960 1963 veern prm. kola
  • vojensk sluba 1963 1965
  • 1965 1975 revizn technik zdvihacch a dopravnch zazen ve koda Plze
  • od r. 1967 ltal na vtronch, motorovch letounech a vrtulncch
  • 19751978 nelnk aeroklubu Plze-Bory
  • Od 1978 a do odchodu do dchodu v r. 2008 zamstnn jako pilot vrtulnk u FMV a Policie R.
  • Pi zamstnn vystudoval na policejn akademii trestn prvo.
  • Na vrtulncch naltal pes 9 250 hodin.

Jak dnes vzpomn, nkterm z nich pezdval lamai, protoe se ke stroji chovali pli agresivn a nemli zaitou pouku pilot: K letadlu se chovej jako k milence. Pilotovn vrtulnku pat mezi nejsloitj disciplny letectv, protoe je velmi nron na koordinaci.

Kdy vrtulnk let dopednou rychlost, tak u je to tm stejn jako v letadle. Specifikum prce pilota vrtulnku je, pivst ten vrtulnk s dopedn rychlosti do reimu visen. Prost, aby zstal stt a pistl bezpen. Tam je ta odlinost pilote a tam ten pilot vrtulnku, ekl bych, m o njak procento prce vc. Nohama mus udret vrtulnk ve smru. U klasickho letadla se pilot sousted na smr pistn, na nklon, kdeto pilot vrtulnku mus dbt na nklon, na smr, udren se ve smru proti vtru a tak, vysvtluje zkladn rozdly v piloti klasickho letounu a helikoptry pilot Ji Kilinek, kter velmi dobe zn oboje.

Cel okamik startu i pistn vrtulnku vysvtluje pro laickho posluchae jako proces, kdy si rotor vrtulnku pod sebe tla vzduch, jakousi kouli, na kter se snate udret. Asi jako kdy sedte na nafukovacm mi. A vrtulnk m samozejm tendenci neustle nkam ujet. Velmi laicky si lze popsat funkci jednotlivch dcch prvk vrtulnku takto: Prav ruka d kniplem nklon dopedu, dozadu a do stran. Lev ruka tm tzv. kolektiv, vzdlen pipomnajc run brzdu u auta. Kdy ji zved, mn se nklon lopatek rotoru a souasn stoup vkon motor.

Dtsk tbor, vrtulnk Mi-2, rok 1981

Ji Kilinek v bl koili ped vrtulnkem Mi-2, Brno 1980

Dnes jsou tyto dva prvky na kolektoru spaen a automaticky funguj spolen. U starch stroj pilot mnil hel lopatek a k tomu jet upravoval otky motoru otenm rukojeti jako na motocyklu. A aby toho nebylo mlo, mus pilot jet dit nohama. Na nohch je prv nejvc prce. vysvtluje Kilinek, Pitom, jak zvedte vkon, tak muste zvedat i slu na ocasn vrtulku, aby se vm vrtulnk neotoil proti oten rotoru, a to se dl prv nohama.

Ji vzpomn na sv zatky, kdy se on a jeho kolegov uili zkrotit na plzeskm aeroklubovm letiti vrtulnky HC-102. Tenkrt v Plzni, z ns esti, co ns armda kolila na piloty v zloze, tak myslm, dva toho nechali, protoe nebyli schopn se nauit s tm viset. Furt prost pendlovali a nestailo jim letit, nato potom, aby sedli na msto.

HC-2

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.