Za tiskem Edmondsonovch jzdenek na historickch strojch se tvrci poadu vydali do eleznin stanice Kamenice nad Lipou, kde tiskrnu provozuj Jindichohradeck mstn drhy. Nutno zdraznit, e nejde o jzdenky pro souasn eleznin provoz, vyrb je tam pro adu spolk podajcch nostalgick parn jzdy, nebo tak jako pozvnky i vizitky pro nejrznj zjemce.

Jakmile vstoupte do prostor tiskrny, okamit na vs dchne historie. Jsou zde ezac stroje a rozmtaka, na nich se z kartonu vyrb nejdve lepenkov psy a nsledn kartiky pro tisk. O kousek dle stoj asi dva a pl metru vysok szec stroj Rossia z roku 1983, na nm obsluha pomoc klvesnice obdobn jako u souasnch pota nape poadovan text, kter m bt vytitn na jzdence. To ve se dje za rachotu, klepn, vrzn a mnohch dalch zvuk, kdy na konci procesu vypadnou ze stroje odlvan dky zrcadlov otoenho textu z olova.

Kdy jsou vechny dky kompletn, tiska je sestav i s ppadnm logem do toku, kter umst do tiskaskho stroje Grafotechna z roku 1975 a ten zajist tisk i s poadovanm slovnm jzdenek, popisuje sloitou a souasn vizuln zajmavou vrobu Edmondsonovch jzdenek autor magaznu POZOR VLAK Ji Dlabaja.

Z naten 133. dlu magaznu POZOR VLAK, 60 let Klubu elezninch model Jesenice u Rakovnka

V dal reporti tb vyrazil za leny Klubu elezninch model Jesenice u Rakovnka, kte letos oslavuj 60 let sv existence a pat tak mezi nejstar modelsk kluby v zemi. Aby sv kulat jubileum patin oslavili, uspodali na konci nora vstavu modulovho kolejit, kter bylo protaeno z jejich klubovny v mstn kole a na chodbu. Po tratch o celkov dlce zhruba 50 metr jezdilo na 40 vlakovch souprav typickch pro 60. a 80. lta minulho stolet.

Ndhernou akci navtvily nejenom stovky pznivc eleznice, ale tak Vladimr Zuska, syn zakladatele klubu a nestora eskch elezninch model Vladimra Zusky st., kter byl naden z toho, e krouek peil v pln sle do dnench dn.

Z naten 133. dlu magaznu POZOR VLAK, rubrika Legendy

Na sv si pijdou i pznivci pravidelnch rubrik. V Legendch se tvrci zamili na parnho tokra ady 556.0 a v ڞasnch nvratech mohou divci obdivovat adu zajmavch vozidel v rmci filmu Jzda vlaku po nesprvn koleji z roku 1969.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.