Aktualizace: 28.03.2024 13:20

Bratislava – Oba finalisté voleb nového slovenského prezidenta, exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, se vůči sobě silně vymezili už v první společné debatě po sobotním prvním kole voleb hlavy státu. O nástupci nynější prezidentky Zuzany Čaputové Slováci rozhodnou 6. dubna. Zatímco Korčok kritizoval svého soupeře za vazby na premiéra Roberta Fica, Pellegrini obviňoval exministra z pochlebování zahraničí.

„Občané rozumějí tomu, že jde o to, zda i nejvyšší post ve státě bude spolu s parlamentem a vládou v jedněch rukách,“ řekl v debatě veřejnoprávního RTVS kariérní diplomat Korčok, který první kolo prezidentských voleb vyhrál se ziskem 42,51 procenta hlasů a s nečekaně vysokým náskokem téměř 124.000 hlasů před Pellegrinim. Toho podpořilo 37,02 procenta voličů. Svého soupeře Korčok přirovnal k prodloužené ruce premiéra Fica, v jehož straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Pellegrini v minulosti dvacet let působil.

„Lidé si příliš nepřejí prezidenta, který nebude naším národním prezidentem a který bude raději pochlebovat zahraničí. Já na rozdíl od vás jsem šel vlastní politickou cestou. Vy jste se při žádné vládě neozval, poslušně jste seděl u stolu,“ řekl svému soupeři Pellegrini, který v roce 2020 odešel ze Směru-SD a založil vlastní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD). Obě tyto strany spolu s nacionalistickou Slovenskou národní stranou po loňských předčasných parlamentních volbách vytvořily vládu.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.