Aktualizace: 28.04.2024 07:00

Jablonec nad Nisou – Stálou expozici vánočních ozdob muzea v Jablonci nad Nisou obohatily originální výtvory ze sympozia, které propojilo sklářské designéry s výrobci vánočních ozdob. Muzeum ho uspořádalo poprvé, konalo se jako součást mezinárodního trienále skla a bižuterie. ČTK to řekla kurátorka sympozia Dagmar Havlíčková.

„Výsledky jsou úžasné. Jsme z toho nadšeni a hlavně jsme rádi, že mají radost jak firmy, tak i designéři samotní,“ řekla Havlíčková.

Pro premiérový ročník podle ní oslovili tři designérské dvojice Dechem, Illola a Llev a tři firmy Glassor, Irisa a Rautis. „Jednotliví designéři firmu navštívili, seznámili se s materiálem, který budou moci použít, i s technikami, které budou moci použít, a na základě toho vznikl výsledek, který vidíme,“ uvedla kurátorka.

V některých případech bylo podle ní nutné jít až na hranici technických možností. To se týká například hvězd a komet vytvořených z dutých perel. Netradiční jsou i geometrické ozdoby, které připomínají lampion či obrácený vánoční stromek, nebo spojené a malované dvojité koule.

Sympozia skleněných vánočních ozdob chtějí podle Havlíčkové pořádat v tříletých cyklech. Do konání dalšího zůstanou ozdoby vytvořené při prvním ročníku v expozici nazvané Svět zázraků. Poté je vystřídají díla z dalšího ročníku.

Kolekce vánočních ozdob jabloneckého muzea skla a bižuterie je zřejmě největší veřejnou sbírkou svého druhu na světě, která čítá přes 15.000 položek. Zároveň je jednou z nejcennějších částí sbírek muzea. Pozoruhodná je nejen počtem, ale i množstvím vzorů a jejich variací, barev a odstínů, použitých tradičních i moderních dekoračních technik a doplňujících komponentů.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.