Aktualizace: 27.04.2024 21:28

Washington – Americký ministr zahraničí Antony Blinken bude v pondělí a v úterý v Saúdské Arábii jednat s regionálními partnery o snahách docílit příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích unesených palestinským radikálním hnutím Hamás. O návštěvě dnes informovalo americké ministerstvo zahraničí.

„Bude diskutovat o nedávném zvýšení humanitární pomoci posílané do Pásma Gazy a zdůrazní, že je důležité zajistit, aby toto zvýšení bylo trvalé,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo. „Ministr také zdůrazní, že je důležité zabránit rozšíření konfliktu, a projedná pokračující úsilí o dosažení trvalého míru a bezpečnosti v regionu, mimo jiné prostřednictvím cesty k nezávislému palestinskému státu s bezpečnostními zárukami pro Izrael,“ dodalo.

Zpravodajský server The Times of Israel (ToI) napsal, že Blinken bude v Rijádu jednat s představiteli Saúdské Arábie, Kataru, Ománu, Bahrajnu a Egypta a že na místě bude rovněž předseda palestinské samosprávy na okupovaném Západním břehu Jordánu Mahmúd Abbás.

Izraelská média v pátek informovala, že se Blinken v úterý chystá navštívit rovněž Izrael a že půjde o jeho sedmou návštěvu Blízkého východu od začátku války v Pásmu Gazy. Tu loni 7. října rozpoutal přeshraniční teroristický útok palestinského hnutí Hamás na Izrael.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.