Nehody se prostě stávají, ostatně, jsme jen lidé a ti prostě chybují. Po nehodě, a je jedno, jestli jde jen o plechy, nebo i o něco vážnějšího, je však třeba dodržet několik pravidel týkajících se toho, jak se správně zachovat. Ne vždy k nehodě potřebujete policii, ale někdy je povinné ji zavolat. Naopak vždy vyplňte protokol o nehodě.

Hlavně klid

Ať už dojde k jakékoliv nehodě, hlavně se pokuste zachovat klid a chladnou hlavu. Tím, že budete případnému viníkovi spílat a nadávat opravdu vůbec nic nevyřešíte. Ihned po střetu zapněte varovné blinkry a jako první zjistěte, jestli se někomu něco nestalo. Pokud ano, okamžitě na místo přivolejte sanitku a postupujte podle pokynů operátora tísňové linky. Pokud jej máte, pomoc může přivolat i systém eCall, i v tomto případě postupujte podle pokynů operátora.

Pamatujte, že zranění třeba jen náhodného chodce znamená automaticky povinnost na místo také přivolat policii. Je jedno, že jde jen o odřené čelo. Kromě toho na místo policii volejte vždy, když se nemůžete dohodnout na míře zavinění, když byl při nehodě dojde ke škodám na majetku třetích osob, tedy třeba na lampě veřejného osvětlení, svodidlech nebo plotu blízkého domu.

Volejte i v případě, kdy nejste schopni zajistit plynulost dopravy, kdy máte podezření, že je jeden z účastníků pod vlivem alkoholu nebo drog, ale také v situaci, kdy škoda podle vás přesahuje 100 tisíc korun. A na to si dejte dobrý pozor. U nových aut může taková škoda vypadat jen jako prasklý nárazník nebo světlomet.

Pojišťovna Direct ovšem nově tuto hranici zvýšila na 200 tisíc korun. „V současné době jsou díly na nová auta velmi drahá. I světlo může stát přes 70 tisíc Kč. Proto jsme se rozhodli jako první na trhu limit navýšit. Nově tedy u Directu platí, že od klientů budeme požadovat policejní protokol u škod nad 200 tisíc korun. U těch menších stačí vyplnit záznam o dopravní nehodě,“ říká mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje. Pamatujte, že zákon stojí nad pravidly pojišťovny, a navíc tato změna platí jen pro klienty této konkrétní pojišťovny.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.