tylenn posdka mise Crew-8 m po odkladech zamit z floridskho mysu Canaveral k Mezinrodn vesmrn stanici (ISS). Raketa Falcon 9, kter do vesmru vynese modul Crew Dragon, m podle poslednch pln v dob psan lnku odstartovat ze startovac rampy 39A 2. bezna po 23. hodin mstnho asu (nedle 3.3. v 5:16 SE).

NASA a spolenost SpaceX pvodn plnovaly start Crew-8 na 22. nora, ale postupn ho odkldali a na 3. bezna. Jednm z dvod byla i poteba uvolnit msto pro start lunrn mise IM-1 firmy Intuitive Machines. Jej modul Odysseus startoval na raket Falcon 9 rovn z rampy 39A 15. nora, minul tden v noci ze tvrtka na ptek pak jako prvn soukrom kosmick plavidlo mkce pistl na Msci. Za posledn odklad z 1. bezna na nedli mohlo poas.

Pokud nebude vyuit ani tento termn, jet je v zloze jet pondl odlet v 4:53 SE.

Kosmick lo Crew Dragon, kter vynese posdku vynese, ji dve uskutenila mise Demo-2, Crew-2, Ax-1 a Crew-6. Po oddlen jednotlivch stup pistane prvn stupe Falconu 9 v pistvac zn 1 (LZ-1) na vesmrn stanici Cape Canaveral.

Posdce Crew-8 vel astronaut NASA 42let Matthew Dominick. Na ISS ho doprovod dva amerit kolegov 64let Michael Barratt, vystudovan lka a zkuen astronaut, kter bude let pilotovat, a 53let astronautka Jeanette Eppsov. tvrtm lenem posdky je 41let rusk kosmonaut Alexandr Grebjonkin. Pro vechny leny tmu krom Barratta je tato mise prvnm letem do vesmru v jejich karie.

Vce jsme o misi Crew-8 a posdce psali v tomto lnku:

Bhem pobytu v orbitln laboratoi provede posdka vce ne 200 vdeckch experiment a technologickch demonstrac, vetn novho vzkumu, kter m pomoci s ppravou przkumu provdnho lidmi dle, ne je nzk obn drha Zem.

Astronauti posdky Crew-8 na ISS strv est msc. Vystdaj pedchoz misi, Crew-7, jej lenov se na Zemi vrt tden po pletu svch koleg.

Mezinrodn vesmrn stanice je jednm z poslednch mst, kde Rusko a Spojen stty spolupracuj navzdory rusk invazi na Ukrajinu, kvli kter jsou vztahy mezi obma velmocemi nejhor za posledn destky let. Koncem loskho prosince Roskosmos oznmil, e se s NASA dohodl na prodlouen programu spolench let na ISS do roku 2025.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.