Dnes veer jsme radikln zvili designov cle novho modelu Tesla Roadster, napsal Musk svm tradinm jazykem, kter zanechv prostor pro vce vklad, na sociln sti zatkem tohoto tdne. Vz bude vsledkem spoluprce automobilky Tesla a spolenosti Space Exploration Technologies, dvou nejhodnotnjch podnik vedench americkm selfmademanem.

Musk poprv pedstavil prototyp Roadsteru druh generace na konci roku 2017, prvn dodvky byly naplnovny na rok 2020. Tesla si tehdy za jeho rezervaci tovala a 250 000 dolar (5,9 milionu K). V roce 2021 f automobilky uveden na trh posunul na rok 2023, co odvodnil problmy v dodavatelskm etzci.Tesla se ale hlavn vyavila vvojem a ppravou vroby kontroverznho pickupu Cybertruck.

Pvodn Roadster byl prvnm modelem elektromobilky, Tesla ho zaala sriov vyrbt v beznu 2008. Zaujal hlavn akcelerac, na 100 kilometr za hodinu dokzal ve sv prvn verzi zrychlit za tyi sekundy. Na jedno dobit ujel asi 400 kilometr a vyrbl se do roku 2012. Ped esti lety nechal Musk tento vz vynst na obnou drhu pomoc rakety sv spolenosti SpaceX.

Ohledn akcelerace novho modelu Roadsteru Musk na platform X napsal, e rychlosti 60 mil za hodinu, co zhruba odpovd 100 kilometr za hodinu, auto doshne za mn ne jednu sekundu.

To ostatn sliboval u v roce 2018, chvli pot druhou generaci Tesly Roadster Musk pedstavil v podob studie

Voliteln balek SpaceX pro nov Tesla Roadster bude obsahovat zhruba deset malch raketovch motor rozmstnch po krajch vozu. Tyto raketov motory razantn zlep zrychlen, maximln rychlost, brzdn i prjezdy zatkou. Mon dokonce umon Tesle ltat, tweetnul v roce 2018 (dnes eXnul?).

Muskova obnoven prohlen nsledovala po zprv, e drav nsk rival BYD pedstavil nov elektrick supercar, nazvan U9, kter doke doshnout rychlost podobnou pikovm modelm od spolenost jako Ferrari, pe CNBC.

BYD sv novince, kterou poprv ukzal loni, slibuje vkon pes 1300 kon, sprint na stovku pod 2,5 sekundy a maximln rychlost pes ti sta kilometr v hodin. Prvn kusy U9 m zat zkaznkm dodvat letos v lt. Zatmco BYD neplnuje prodvat sv vozidla v USA, Tesla sout s BYD v pevninsk n a na dalch trzch, upozoruje CNBC.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.