Japonsko se 19. ledna stalo pátou zemí, která dokázala své zařízení dopravit na přirozenou oběžnici Země.

Přestože se přistání zdařilo s přesností na 55 metrů od vytyčeného cíle, což podle expertů představuje bezprecedentní stupeň přesnosti, SLIM nefungoval tak, jak měl, protože jeho solární jednotka nebyla schopná generovat elektřinu. Řídicí středisko to zjistilo poté, co se po přistání dokázalo s modulem spojilo.

Důvodem bylo podle agentury Reuters to, že solární panely byly po přistání pod špatným úhlem. Když na ně v neděli začaly dopadat sluneční paprsky z jiného směru, mohl z nich SLIM znovu získávat elektrickou energii.

I proto agentura několik hodin po přistání modulu SLIM na Měsíci vypnula jeho napájení elektřinou, aby šetřila baterii pro případný restart.

„Baterie byla vypnuta, když zbývalo dvanáct procent energie,“ uvedli tehdy zástupci agentury JAXA.

Model lunárního vozítka LEV-2 (Lunar Excursion Vehicle 2), které se vejde do dlaně, ve skutečné velikosti.

„Podle telemetrických dat jsou solární články modulu SLIM otočené směrem na západ. Pokud sluneční světlo bude dopadat na Měsíc ze západu, domníváme se, že bude možné generovat elektřinu. V tuto chvíli se připravujeme na obnovení provozu,“ upřesnili lidé z japonské vesmírné agentury.

Modul, který přistál v kráteru Shioli v měsíčním moři Nectaris na přivrácené straně Měsíce, už pokračuje v průzkumu povrchu Měsíce.

Povedlo se i vypuštění dvou miniaturní automatů. Jeden z nich, nazvaný SORA-Q, je jen o málo větší než tenisový míček a byl zkonstruováno tak, aby při pohybu po měsíčním povrchu měnilo podle potřeby svůj původně kulovitý tvar.

JAXA nesdělila přesné datum, kdy modul ukončí svou činnost na oběžnici Země, už dřív ale uvedla, že SLIM nebyl navržen tak, aby přestál lunární noc, při níž panují extrémně nízké teploty. Ta příští v oblasti, kde modul je, začne ve čtvrtek.

V oblasti jižního pólu Měsíce loni úspěšně přistál indický modul Vikrám, ruské Luně-25 se naopak přistání nezdařilo. Dopravit svou technologii na Měsíc dokázaly kromě Japonska a Indie již dřív Spojené státy, Rusko (Sovětský svaz) a Čína.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.