Aktualizace: 29.04.2024 00:07

Praha – Městský soud v Praze dnes začne projednávat kauzu kolem společnosti J.O. Investment (JO). Obžaloba tvrdí, že trojice podnikatelů zneužila registraci, kterou firma měla u České národní banky. Sice jí dovolovala nabízet investiční služby, ale pouze úzkému okruhu příbuzných a známých. Pachatelé namísto toho podle státního zástupce podvedli více než 3700 lidí a 162 firem, přičemž z klientů podle vyšetřovatelů vylákali téměř 2,4 miliardy korun. Obsáhlou kauzu plánuje soud projednávat několik měsíců, jednání nařídil až do konce listopadu.

Jedním z obžalovaných je majitel společnosti Jakub Ortinský. Vedle něj usedne na lavici obžalovaných faktický obchodní ředitel JO, který vedl prezentace s klienty, a muž, který Ortinského zastupoval při jeho nepřítomnosti. Trojice podle obžaloby páchala trestnou činnost od března 2016 do února 2020 a od začátku společně schválně uváděla klienty firmy v omyl. Hrozí jim až deset let vězení, případně také propadnutí majetku.

Čtvrtou obžalovanou v kauze je matka Ortinského, která je policistkou na Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy. Na svém účtu podle státního zástupce postupně přijala nejméně 3,5 milionu korun z účtu synovy firmy, ačkoliv nebyla její investorkou. Za peníze si pořídila mimo jiné mercedes. Obžaloba ji viní z nedbalostního praní špinavých peněz, za které hrozí maximálně tříleté vězení.

Městský soud chtěl kauzu původně začít projednávat loni v létě. Předseda trestního senátu Kamil Kydalka ale případ před zahájením hlavního líčení odročil na neurčito. Důvodem bylo to, že na podzim plánoval odejít do důchodu, a z nařízeného termínu se navíc omluvily dvě přísedící. Případ dostal na starost soudce městského soudu Lukáš Svrček.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.