Aktualizace: 14.05.2024 00:04

Praha – Prezident Petr Pavel se dnes po poledni sejde s kandidátem TOP 09 na ministra pro vědu, výzkum a inovace Markem Ženíškem. Předseda sněmovního zahraničního výboru už o svých prioritách v pátek hovořil s premiérem Petrem Fialou (ODS), který obratem na Hrad poslal návrh na jmenování Ženíška ministrem.

Dosavadní ministryně Helena Langšádlová (TOP 09) na pozici skončila k neděli 5. května, a to kvůli nespokojenosti mateřské strany s prezentací výsledků v jejím resortu veřejnosti. Nahradit ji měl ekonom Pavel Tuleja. Kandidatury se ale vzdal kvůli informacím o tom, že publikoval v takzvaných predátorských časopisech, a kvůli kritice kvality své odborné práce. Vedení TOP 09 následně minulý týden navrhlo na post poslance Ženíška.

Ženíškovou prioritou v nové pozici by bylo navýšení rozpočtu kapitoly vědy pro příští rok. Plánuje také prezentovat výsledky české vědy ve světě, k čemuž hodlá využít své kontakty jako šéfa zahraničního výboru Sněmovny. Dalším cílem je dotažení projektů započatých Langšádlovou, zejména návrhu zákona o vědě, vývoji a inovacích a reformy přenesení poznatků z vědy do praxe.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.