Aktualizace: 13.05.2024 17:54

Praha – V první polovině týdne bude v Česku jasná až polojasná obloha s teplotami kolem 22 stupňů Celsia. Od středy začne silně foukat a ve čtvrtek se přidá déšť a bouřky. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle dnes zveřejněného měsíčního výhledu počasí meteorologové očekávají, že v příštích čtyřech týdnech budou převažovat teploty pro tuto část roku obvyklé, případně jen slabě nadprůměrné.

V úterý meteorologové očekávají jasno až polojasno. Ráno ale bude chladné, zejména na severovýchodě a východě Česka mohou být přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty se dostanou na 20 až 24 stupňů Celsia, v Čechách ojediněle až na 26 stupňů.

Kvůli suchu začne v noci na úterý platit varování ČHMÚ před zvýšeným rizikem vzniku a šíření požárů. Upozornění platí pro všechny kraje v Čechách s výjimkou jihozápadních okresů a pro západ Jihomoravského kraje. V těchto regionech už delší dobu nepršelo, navíc má zesilovat vítr.

Ve středu by jihovýchodní vítr mohl mít podle meteorologů v nárazech rychlost přes 50 kilometrů v hodině. Obloha nad Českem bude ještě jasná až polojasná, nejvyšší denní teploty vystoupají na 21 až 25 stupňů Celsia.

Změnu v počasí přinese čtvrtek. Od jihozápadu začne přibývat oblačnosti a místy se objeví přeháňky, na jihozápadě ojediněle i bouřky.

V pátek bude postupně na celém území pršet a hrozí také bouřky. Deštivý a zatažený by měl podle meteorologů být i víkend. Teploty se budou pohybovat mezi 17 až 21 stupni Celsia.

Počátek letošního května se zatím teplotně ani srážkově nevymyká hodnotám obvyklým v této části roku. „Nastolený teplotní trend s převahou průměrných nebo jen slabě nadprůměrných teplot by měl pokračovat i v období následujících čtyř týdnů,“ uvedl dnes ČHMÚ.

V celém období ode dneška do 9. června budou převládat dny s minimy mezi 13 a sedmi stupni a nejvyšším teplotami mezi 19 až 25 stupni Celsia. Krátkodobé odchylky do chladnějších nebo teplejších hodnot ale nejsou vyloučeny, upozorňují meteorologové. Výjimečné by podle nich příští čtyři týdny neměly být ani co do množství srážek.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.