Podle posledních propočtů výzkumné společnosti Jato Dynamics se Tesla Model Y stala loňským světovým bestsellerem a dominovala loňským tabulkám v Evropě i Číně, zatímco na domácím, severoamerickém trhu skončila až pátá.

Tesle se podařilo porazit modely Toyota RAV4 a Corolla, které se na čele globálních tabulek vyhřívají už léta. Zásluhou meziročního nárůstu o 64 % se „ypsilonky“ prodalo 1,23 milionu kusů, zatímco „ravce“ to i přes nárůst prodejů z 1,02 milionu v roce 2022 na loňských 1,07 milionu stačilo jen na druhé místo s náskokem 600 tisíc aut na třetí Toyotu Corollu.

Tento výsledek je z velké části zásluhou loňského dvojího snížení ceny, které společně s pověstí inovativní značky udělalo z Modelu Y velmi atraktivní nabídku. Tento model se pro Evropu vyrábí v Gigafactory Tesly v Grünheide u Berlína.

V čele evropských prodejních statistik se vždy vyhřívala spíš menší a finančně dostupná auta. Za uplynulých padesát let se až na vrchol nikdy nedostala neevropská značka. Ani téměř sto let v Evropě působící Ford nedokázal protlačit své nejúspěšnější modely Escort, Fiesta či Focus výš než na druhé místo. Na špičku dokázaly vystoupat jen italské, francouzské a německé značky. Tesla tedy nyní s modelem Y slaví premiéru.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.