Pro nvrh smrnice hlasovalo 570 poslanc, 36 bylo proti a 24 se zdrelo. Evropsk unie by chtla, aby bylo mon pachatele dopravnch pestupk dohledat a potrestat po celm jejm zem. Pestoe u dnes plat, e idii dostvaj i pokuty z jinch stt, podle Evropsk komise zstv nepotrestanch a 40 procent prohek, kter na silnicch idii spchaj mimo svj domovsk stt.

innj peshranin vymhn pokut v hlasovn podpoilo 16 eskch europoslanc. Proti novm opatenm hlasovali jen ti europoslanci za ANO a Hynek Blako (zvolen za SPD). Ivan David (rovn SPD) se zdrel.

Nov pravidla ukldaj vnitrosttnm orgnm povinnost odpovdt na dost jin zem EU neprodlen, nejpozdji do dvou msc od shromdn potebnch informac. Krom toho me na dost lenskho sttu, v nm k pestupku dolo, pevzt vbr pokut za dopravn pestupky unijn zem, v n m pachatel bydlit. Mus ovem platit, e stka je vy ne 70 eur a nebyla zaplacena po vyerpn vech zkonnch monost.

Velmi spn ve vymhn pestupk je podle informac TK Rakousko. Jak je na tom esk republika, nen mon ct, uvedl nedvno v rozhovoru s eskmi novini v Bruselu ministr dopravy Martin Kupka. Jde o odpovdnost jednotlivch ad obc s rozenou psobnost a stt nem celkovou statistiku, jak se komu da jednotliv pokuty vymhat, ekl esk ministr. Dodal nicmn, e v ppad, e se napklad dopravce do R vrt a esk ady eviduj pestupek pi jeho pedchozm pobytu, me policie zashnout, vydat si kauci nebo dokonce odejmout registran znaku. Podle Kupky je to velmi efektivn nstroj, jak v danm ppad vymhat pokutu.

Pokuta i za parkovn

V souasn dob se prakticky da vymhat peshranin pokuty jen za pekroen rychlosti a za jzdu pod vlivem alkoholu. Norma, kterou nov schvlili europoslanci, poet dopravnch pestupk zvyuje, mimo jin teba o nedodren bezpen vzdlenosti, nebezpen pedjdn, nebezpen parkovn, tedy parkovn na pechodu pro chodce i brnn v jzd tramvaj, pejet pln ry a ujet z msta nehody.

lensk stt, v nm se dopravn pestupek stal, bude mt 11 msc od data peinu na vydn oznmen o dopravnm deliktu. To bude obsahovat datum a okolnosti spchn pestupku a rovn informace o tom, jak se lze proti pokut odvolat.

Pro zven bezpenosti silninho provozu mus zem EU spolupracovat a mt inn nstroje pro postihovn dopravnch pestupk zahraninch idi. Aktualizovan pravidla k tomu pispj, uvedl zpravodaj nvrhu, polsk europoslanec Kosma Zlotowski z konzervativn frakce ECR. Opaten jsou podle nj pnosn tak pro idie, kte budou informovni v pesn stanovenm termnu v jazyce, ktermu rozum, a s popisem odvolacho zen.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.