Blc se Velikonoce jsou obdobm radosti, setkn a pohody, avak zrove s sebou nesou i zven provoz na naich silnicch, komentuje mluv. Dopravn bezpenostn akce Velikonoce m pokrvat cel zem republiky a zahrne rozenou ptomnost policie na silnicch. Clem tto akce je aktivn pedchzet dopravnm nehodm a zlepit bezpenost na silnicch v obdob zvenho pohybu vozidel, a u kvli cestm za rodinou, dovolenou i jinm rekreanm aktivitm, vysvtluje Rubov.

Nai policist budou klst draz na prevenci a vyetovn dopravnch pestupk a nehod, zejmna na mstech s vysokm dopravnm zatenm, v turisticky atraktivnch oblastech a na rizikovch secch naich silnic. Policist se zam na kontrolu dodrovn rychlostnch limit, pouvn bezpenostnch ps, technick stav vozidel a dal aspekty, kter ovlivuj bezpenost naich silnic, vypotv policejn mluv.

Na Zlnsku odstartovali dv

Petr Jaro z policejnho editelstv Zlnskho kraje pipomn, e se policie pi kontrolch zam i na odhalovn lid dcch pod vlivem alkoholu i jinch nvykovch ltek. Vsledky akce budou zveejnny po jejm skonen, tedy v ter 2. dubna 2024, dodv Jaro s tm, e do ternu na Zlnsku vyle destky policist.

Ji ve stedu ve Zlnskm kraji probhla dopravn bezpenostn akce zamen na rychlost vozidel. Bhem nkolika odpolednch hodin policejn hldky zkontrolovaly vce ne stovku vozidel a zjistily 67 dopravnch pestupk. Drtivou vtinu, konkrtn 61 pestupk, tvoilo pekroen nejvy povolen rychlosti, vypotv Jaro s tm, e nejvy rychlost v obci namili policist v Ronov pod Radhotm u vozidla jedoucho po ulici Ostravsk rychlost 79 km/h.

Nejvy rychlost mimo obec namili policist na dvactm kilometru dlnice D55 ve smru na Otrokovice. Jedno z namench vozidel tudy jelo rychlost 173 km/h, dodv Petr Jaro.

Draz bude kladen nejen na kontroln innost, ale i na osvtu a prevenci. Policie R bude it informace o bezpenm chovn v silninm provozu a vyzvat motoristy k opatrnosti, trplivosti a ohleduplnosti, dodv k akci Velikonoce Hana Rubov.

Pozor na alkohol

Velikonoce jsou jednm z nejrizikovjch obdob na naich silnicch. Vt poet cestujcch, dlouh trasy a odlin jzdn nvyky mohou pispt k zvenmu riziku dopravnch nehod.

Velikonoce pat kadoron mezi rizikovj obdob v silninm provozu. Jedn se o obdob vlet, ale tak rodinnch nvtv. Na vozovky se tak pout svten idii, kte nemus pln dobe odhadnout sv schopnosti. A ofi, jejich revrem jsou obvykle hlavn mn frekventovan komunikace, se pout do velkch mst, kde je ek intenzivnj provoz, ale tak poteba sladit se s tramvajemi a autobusy, varuje Tom Beck, expert na odkodnn spolenosti Vindicia, kter pipomn, e a jsou letos Velikonoce pomrn brzy, meteorologov slibuj krsn poas a vy teploty, co s sebou nese rizika srky s cyklisty a motorki.

Beck varuje kolednky, kte sednou za volant i pot, co pondln pomlzku spojili s konzumac neho ostejho. Pro kompenzaci po dopravn nehod je pitom zsadn stzlivost. Pokud idi bour opil, pojiovna sice kodu hrad z povinnho ruen, nicmn pak stku sama vymh po ofrovi. Minimln o st odkodnn mete v ppad alkoholu v krvi pijt i ve chvli, kdy jste nehodu sami nezavinili. Dje se to velmi asto, je to toti interpretovno tak, e jako stzliv byste srce mohli zabrnit, vysvtluje Beck a varuje, e pravidlo se netk jen ofra, ale i jeho spolujezdce. Ten zpravidla nepijde o celou stku, ale pokud se proke, e o opilosti idie vdl, a pesto k nmu do auta nasedl, me bt jeho odkodnn znan krceno.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.