Aktualizace: 15.06.2024 03:31

Moskva – Americké společnosti Coca-Cola a Starbucks požádaly o opětovné zaregistrování svých ochranných známek v Rusku. Chtějí tak ochránit svá práva na duševní vlastnictví poté, co v roce 2022 v reakci na invazi Moskvy na Ukrajinu zemi opustily. Uvedl to ruský list Vedomosti.

Coca-Cola podala v dubnu tři žádosti o ochrannou známku, uvedl list s odkazem na dokumenty na internetových stránkách ruské agentury pro duševní vlastnictví Rospatent. Starbucks podal v Rusku koncem května osm podobných žádostí.

„Duševní vlastnictví má pro firmu Coca-Cola vysokou hodnotu a důležitost a neustále podnikáme kroky k posílení a zhodnocení těchto aktiv po celém světě,“ uvedla Coca-Cola v prohlášení zaslaném agentuře Reuters. „Naše žádosti v Rusku mají za cíl zachovat naše práva k ochranným známkám.“

„Starbucks běžně podává žádosti o ochranné známky po celém světě, aby ochránil svoji značku,“ uvedla firma.

Podobné žádosti podaly po ukončení činnosti v Rusku i další západní firmy, jako švédský nábytkářský gigant IKEA.

Starbucks měl kdysi v Rusku 130 provozoven a téměř 2000 zaměstnanců. Prodej svých aktivit zde dokončil v červnu 2023. Nový majitel řetězec znovu otevřel pod názvem Stars Coffee.

Coca-Cola oficiální zastavila v Rusku prodej svých hlavních značek Coca-Cola, Sprite a Fanta. Její bývalá ruská divize se přejmenovala na Multon Partners a prodává produkty značky Dobryj Cola.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.