Umělá inteligence, takzvané strojové učení a jeho aplikace, se poslední měsíce překotně rozvíjí. Možnosti jsou pro mnohé dosud nepředstavitelné. Stojíme podle vás na prahu obří technologické změny?
Musím s vámi souhlasit. Ale ty změny už tu dávno jsou, jenom akcelerují. Aniž bychom si to uvědomovali, použití různých druhů umělé inteligence nás obklopuje nejenom na internetu, ale třeba i v bankovnictví, v medicíně a v celé řadě dalších oborů. Asi by se to dalo srovnat s tak převratnými změnami v lidských dějinách, jaké přinesla třeba průmyslová revoluce na konci 18. a pak v 19. století. I tehdy se zásadně proměnila celá řada lidských činností a oborů, počínaje zemědělstvím přes výrobu, těžbu surovin až třeba po dopravu a další hospodářské sektory. To byla doba, kdy stroje postupně nahrazovaly lidské svaly, vznikaly manufaktury a podobně. Tahle industrializace s sebou nutně přinesla i společenské změny v sociální oblasti, v demografii, přesunu obyvatel do měst, v dělbě práce a podobně.

Nyní stoprocentně stojíme na hraně podobného dějinného předělu. Akorát tedy už nenahrazujeme svaly, ale pomocí počítačů a takzvaných neuronových sítí, na nichž jsou současné modely umělé inteligence postaveny, tentokrát nahrazujeme lidský mozek a jeho kreativitu. Nabízí se samozřejmě otázka, proč je právě nyní pro tu akceleraci, pro tuto změnu vhodná doba. A jak je možné, že jsme s něčím podobným nepřišli v tak masivním měřítku už o něco dříve.

Pokud vám někdo chtěl ztrpčovat život a případně vás okrást, musel mít znalosti. Přinejmenším musel umět programovat. Jenže dneska může přijít člověk s podobně zlými úmysly a neumět v podstatě vůbec. Stačí AI.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Předplatit

Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Předplatit

Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.