Vesmrn lo spolenosti Boeing se po letech odklad konen vyd s posdkou na svou cestu. Firma ji dve otestovala samostatn let s figurnou k Mezinrodn vesmrn stanici, ale teprve v ter dno v 04:34 SEL bude moci ukzat, e doke bezpen dopravit lidi ze Zem do vesmrnho prostoru a zptky.

Starliner na orbitu z kosmodromu z floridskho mysu Canaveral vynese raketa Atlas V spolenosti United Launch Alliance (ULA). Na palub budou veterni americkho Nrodnho adu pro letectv a vesmr (NASA) a bval zkuebn piloti americkho nmonictva velitel Barry Butch Wilmore a pilotka Sunita Williamsov.

Astronauti Barry Butch Wilmore a Sunita Williamsov na spolen fotografii s nosiem Atlas V a napojenou lod Boeing Starliner v sobotu 4. kvtna 2024.

Osmapadestilet Williamsov m podle agentury Reuters zkuenostmi s zenm vce ne 30 rznch typ letadel a od svho prvnho letu v roce 2007 strvila 322 dn ve vesmru. Jedenaedestilet Wilmore byl na orbit 178 dn, poprv se do vesmru vydal v roce 2009.

Pi tdenn misi by se lo mla pipojit k Mezinrodn vesmrn stanici (ISS). V ppad spchu zsk Boeing anci konkurovat spolenosti SpaceX, kter dosud pro americk vesmrn program zajiovala veker starty astronaut z domcho zem, a pipravila tak Boeing o nkter ji dve naplnovan termny dopravy astronaut na ISS a zpt.

Mise, jej nklady za roky vvoje pekroily stanoven rozpoet o vce ne miliardu dolar, je pedstupnm pro schvlen kosmickho plavidla pro pravideln komern lety. Astronauti bhem n provedou dkladnou kontrolu plavidla a ujist se, e dn funguje pi automatickm i runm ovldn. V ppad spchu se pot s estimsnmi misemi na ISS, piem prvn s nzvem Starliner-1 m k orbitln stanici zamit pt rok.

Dlouho oekvan testovac let s posdkou zpozdily nejprve pote pi dvou pedchozch bezposdkovch zkuebnch letech a nsledn i pandemie covidu-19. Prvn testovac let k ISS se uskutenil v prosinci 2019, tehdy se vak lo kvli zvad musela pedasn vrtit na Zemi, ani by orbitln stanice doshla.

spch Boeing zaznamenal v kvtnu 2022, kdy se kosmick lo pipojila k ISS a nsledn i vrtila na Zemi, i tento pokus ovem provzely technick problmy.

Starliner, co je modul ve tvaru kapky s prostorem a pro sedm astronaut, se stal symbolem boje spolenosti Boeing s dalmi rivaly, jako je spolenost SpaceX. Jej kosmick lo Crew Dragon uskutenila svou prvn lidskou misi v roce 2020 a je v souasnosti jedinm dopravcem astronaut NASA na ISS, pokud nepotme recipron vynen ruskmi lodmi Sojuz. Zde je vak spoluprce kvli napjatm vztahm mezi Ruskem a Zpadem v dsledku rusk invaze na Ukrajinu omezen.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.