Série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu, si vyžádala nejméně čtyři mrtvé, uvedl guvernér tohoto amerického státu Kevin Stitt. Nepříznivým počasím jsou zasaženy i okolní státy. Výstraha před tornády se v neděli týkala sedmi milionů Američanů, píše agentura Reuters.

Národní meteorologická služba (NWS) v neděli vydala varování před bouřkami, silným větrem a krupobitím pro více než 47 milionů Američanů, kteří žijí v pásu táhnoucím se od východního Texasu až po Illinois a Wisconsin. Podle NWS přetrvá nestabilní počasí minimálně do pondělí.

Oblast centrálních Spojených států podle služby zasáhlo 38 pravděpodobných tornád. Nejhorší z bouří se v noci ze soboty na neděli přehnala přes střední Oklahomu a zasáhla i severozápadní Texas, západní Missouri a Kansas.

Úřady v Oklahomě dříve hlásily dvě oběti z městečka Holdenville, další člověk pak zemřel na mezistátní silnici 35 u města Marietta. Jednou z obětí je i čtyřměsíční dítě, píše agentura Reuters. Velké množství dalších lidí utrpělo zranění.

Oklahoma vyhlásila stav nouze

Nejhůře zasaženo je město Sulphur, v němž žije asi pět tisíc obyvatel. Některé budovy v centru se proměnily v trosky, řada dalších přišla o střechu. Na třicet lidí bylo zraněno. Výpadky dodávek elektrického proudu postihly asi třicet tisíc lidí.

Guvernér Oklahomy Stitt v neděli vyhlásil „stav nouze kvůli katastrofě“, čímž uvolnil více peněz pro první zasahující a záchranné operace. Stitt ve videozprávě zveřejněné na sociálních sítích uvedl, že v neděli plánuje objet místa zasažená bouří a požádal o modlitby za lidi zasažené katastrofou.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.