Aktualizace: 14.05.2024 01:30

Praha – Přestože svedli čeští hokejisté v pátek na úvod domácího mistrovství světa tuhou bitvu s Finskem (1:0 po sam. nájezdech), útočník Jakub Flek považoval za dosud nejtěžší zápas ten poslední proti Švýcarsku. V rozhovoru s novináři po prohře 1:2 po nájezdech litoval neproměněných šancí.

„Troufnu si říct, že tohle byl zatím asi nejtěžší zápas. Švýcaři mají tým plný hvězd. Musíme k tomu ale vždycky přistoupit se zdravým respektem a chtít sežrat na ledě každého, ať tam hraje Fiala, Josi, nebo někdo méně známý. Zápas to byl obrovsky těžký, dotahovali jsme ztrátu, pak to tam Matěj Stránský krásně trefil. Proměněná přesilovka nám taky pomůže v hlavách. Jen škoda toho extra bodu, že ho mají Švýcaři,“ mrzelo Fleka.

Právě zmíněný Fiala zazářil, jen co se připojil ke švýcarskému celku. Skóroval v základní době a pak i v nájezdech. „Na těch hráčích je samozřejmě vidět, že hrají nejlepší ligu světa, ale jak se říká – nesmíš z nich být podělaný. Musí tam být zdravý respekt, vědět o nich, zvlášť v přesilovce, kterou měli silnou a ze které udeřili. Zrovna on to trefil z úhlu pod víko,“ připomněl Flek.

„Postupem zápasu jsme se ale stali vyrovnaným soupeřem a je škoda, že nám tam něco nepadlo. Šance tam byly. Já měl odkrytou bránu, stačilo to jenom trochu zvednout,“ litoval útočník Brna, že se mu nepodařilo potrestat zaváhání Leonarda Genoniho v rozehrávce.

Sám mohl ještě v páté sérii nájezdů odvrátit porážku, jenže navrch měl znovu gólman Švýcarů. „Já si na penaltu věřil, jezdím je i v klubu a v sezoně jsem měl v nájezdech velkou úspěšnost. Tuhle věc dělám, padá mi to tam, bohužel teď mě gólman vychytal. Asi to přečetl a pohlídal si vyrážečku. Chtěl jsem mu to dát na dlouhou nohu, ale pohlídal si to a vyrazil to, škoda,“ popsal Flek.

Na ledě byl i u šarvátky ve druhém dějství. „Byla tam střela v oslabení, viděl jsem melu před bránou, jak se to tam začalo pošťuchovat. Vždycky je pravidlo chránit našeho gólmana, takže jsem vůbec nekoukal, co se tam děje, hodil hokejku do kytek a prostě si čapnul jednoho, zrovna toho nejvyššího. To je ale jedno,“ řekl Flek.

„Před gólmanem musí být čisto a je jedno, jestli je frajer o dvě hlavy vyšší, nebo nižší. Náš gólman je svatý grál, takže tam nikdo nesmí být. Ochránit našeho gólmana je základ. A to se nám povedlo. Navíc se to tím i trochu nakoplo, byl to určitý impulz. Lidi to baví a k hokeji to patří. Pak jsme měli hezký tlak, škoda jen, že ten extra bod nešel za námi,“ doplnil Flek.

Pochvaloval si partu v kabině. „Máme ji tady skvělou a v zápasech to dokazujeme. Na soupeře se vždycky připravíme a snažíme se každý odvést maximum. Každý do toho dává všechno, co v něm je. Byli jsme pro Švýcary vyrovnaným soupeřem, škoda koncovky, že tam něco nepadlo. Mohl to být nějaký šťastný gól, mohli jsme brát tři body. To jsou ale jen kdyby,“ řekl Flek.

Věří, že podobná soudržnost vydrží týmu až do konce šampionátu. „V týmovém sportu, ať je jakýkoliv, je to hrozně důležité. Parta je tady skvělá, i když s některými kluky, kteří přiletěli z Ameriky, jsme se viděli de facto poprvé. Všichni jsme si ale hrozně sedli a je tam vidět soudržnost a srdce. To je asi samozřejmost, ale cítím z toho, že to tam každý nechává. Jak říkal trenér, musíme jít krůček po krůčku, celým turnajem se zlepšovat a i když se zápas vyhraje, ukázat si, co se tam dá udělat ještě trošku lépe,“ uzavřel Flek.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.