Aktualizace: 28.03.2024 21:04

Tel Aviv – Izraelský nejvyšší soud dnes udělal krok pro omezení výsad studentů náboženských škol, kteří mají výjimku z povinné vojenské služby a pobírají státní stipendium. Soud vládě nařídil částečně omezit financování ješiv, jak se židovské náboženské školy nazývají, píší servery listu The Times of Israel a deníku Haarec. Izraelská vláda dnes také požádala soud o prodloužení lhůty, dokdy má podat návrh zákona, který by měl zavést vojenskou službu pro studenty ješiv.

Odpor vůči výsadám studentů náboženských škol podle agentur v sekulární společnosti vzrostl po zahájení vojenské operace izraelské armády v Pásmu Gazy. Nábožensky vlažným Izraelcům vadí především výjimka z povinné vojenské služby. Kritizují také vládní stipendia, která tito studenti dostávají.

Nejvyšší soud se v minulosti zabýval několika stížnostmi, podle kterých výjimka z vojenské služby porušovala princip rovnosti občanů před zákonem. Výjimka pro ortodoxní židy byla zavedena již v roce 1948 a izraelské vlády ji nikdy nezrušily. V roce 2017 však nejvyšší soud rozhodl, že je to diskriminační ustanovení, píše server The Times of Israel. Vláda má čas do konce března, aby představila zákon, který umožní odvod studentů náboženských škol do armády.

Kabinet premiéra Benjamina Netanjahua dnes soud požádal o odložení lhůty. Argumentuje tím, že vláda byla v poslední době vytížena vedením konfliktu v Pásmu Gazy. Podle agentur má premiér zřejmě problém najít řešení, jelikož jeho vládu podporují i náboženské strany, které povinnou službu pro ortodoxní židy odmítají.

Nejvyšší soud dnes však udělal krok pro omezení výsad studentů ješiv. Vládě totiž zakázal vyplácet těmto školám prostředky a stipendia určená pro muže ve věku, kdy by měli sloužit v armádě, napsala agentura AP. Opatření se může týkat až třetiny všech posluchačů ješiv. Loni v květnu vláda schválila pro talmudické školy fondy ve výši 3,7 miliardy šekelů (24 miliard korun), píše agentura AFP.

Současná výjimka z povinné vojenské služby končí rovněž v poslední březnový den. Úřad generální prokurátorky dnes varoval, že pokud vláda do té doby neschválí novou úpravu, tak pro úřady se stane nemožné neprovádět odvody do armády.

Ortodoxní židé tvoří 13 procent izraelského obyvatelstva a jejich podíl by měl vzrůst do roku 2035 až na pětinu, protože tato skupina lidí má obvykle mnoho dětí. Část Izraelců rovněž kritizuje, že aktivity této části obyvatelstva jsou přinejmenším z ekonomického hlediska málo přínosné a závislé na státní podpoře.

 

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.