Aktualizace: 28.04.2024 19:48

Gaza – Potravinová charita World Central Kitchen (WCK) dnes oznámila, že od pondělí obnoví své operace v Pásmu Gazy, informuje agentura Reuters. WCK, jež sídlí ve Spojených státech, své působení v Pásmu Gazy pozastavila po izraelském vzdušném úderu, při kterém 1. dubna přišlo o život sedm jejích zaměstnanců.

Před pozastavením operací WCK od začátku války v říjnu v Pásmu Gazy rozvezla 43 milionů jídel, což podle ní představovalo 62 procent z veškeré pomoci od mezinárodních neziskových skupin na místě.

WCK uvedla, že má 276 kamionů s osmi miliony jídly, které jsou připraveny přivézt do Pásma Gazy pomoc přes přechod v Rafáhu na hranici s Egyptem. Další kamiony s pomocí, které může poslat do Pásma Gazy, má WCK v Jordánsku.

„Humanitární situace v Pásmu Gazy je nadále zoufalá,“ uvedla zástupkyně charity Erin Goreová. „Obnovujeme naše operace se stejnou energií a důstojností a budeme se soustředit na nasycení co největšího počtu lidí,“ dodala.

Kritika humanitární situace v Pásmu Gazy, které má asi 2,3 milionu obyvatel, se vystupňovala po dubnovém izraelském vzdušném úderu, který zabil sedm lidí pracujících WCK. Mezinárodní společenství, včetně Spojených států, které jsou nejbližším spojencem Izraele, požadovalo vysvětlení.

Izrael uvedl, že při vyšetřování zjistil závažná pochybení a porušení operačních postupů ze strany armády a propustil dva důstojníky. WCK požaduje nezávislé vyšetřování.

Izrael zahájil ofenzivu v Pásmu Gazy po teroristických útocích ze 7. října, kdy palestinská skupina a dosavadní vládce pásma Hamás a jeho spojenci v izraelském pohraničí pozabíjeli na 1200 lidí a přes 250 osob unesli. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích. Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy si podle úřadů ovládaných Hamásem dosud vyžádala životy 34.454 Palestinců.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.