Satelitní snímky dokazují, že Vladimir Putin nechal zbourat svou luxusní letní rezidenci Bočarov Ručej u Černého moře. Novináři z ruského opozičního média Proekt tvrdí, že k demolici zřejmě došlo kvůli strachu ruského prezidenta z čím dál četnějších náletů ukrajinských dronů na cíle v Rusku.




1:07

Putin si v letní rezidenci Bočarov Ručej griloval, cvičil i přijímal světové státníky. | Video: Reuters

Putin podle serveru Kyiv Post trávil v posledních letech ve své prázdninové rezidenci nedaleko Soči mnoho času. Modernizovaná budova ze sovětské éry byla kombinací luxusní letní rezidence i špičkového pracovního prostoru. Disponovala působivými zasedacími místnostmi a kancelářemi. 

I přesto nechal Putin stavbu zřejmě srovnat se zemí. Web Proekt zveřejnil satelitní snímky, které prezidentské sídlo zachycují v květnu 2023 a o rok později. Zatímco na první fotografii je dům s červenou střechou ještě zřetelně vidět, na nových záběrech už lze rozeznat jen zeminu.

Foto: Proekt

Dříve ve vile Putin běžně trávil kolem čtyřiceti dní v roce, během nichž hostil významné zahraniční návštěvy nebo slavil svátky a narozeniny se svou milenkou, bývalou ruskou olympijskou gymnastkou Alinou Kabajevovou. Letos měl však do svého sídla přijet pouze jednou, a to kvůli schůzce s šéfem agentury pro atomovou energii Rafaelem Grossim. 

„Putin naposledy přiletěl do Soči před sedmi měsíci. Dokonce letos porušil dlouholetou tradici a vynechal oslavu Alininých narozenin,“ tvrdil Proektu zdroj, který se označil jako blízký prezidentovu okolí.

Mezi návštěvníky, které zde Putin hostil, patřili například bývalý americký prezident George Bush, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, bývalý britský premiér David Cameron,  exkancléřka Angela Merkelová či běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Putin opustil ještě honosnější palác

Putin měl podle neověřených tvrzení v této rezidenci a dalších svých prázdninových domech nechat vybudovat přesnou kopii své kremelské kanceláře, aby během covidové pandemie vytvořil dojem, že je stále v Moskvě. Údajně měl v této falši pokračovat i v následujících letech.

Objevují se názory, že vila byla srovnána se zemí v rámci příprav na přestavbu a že Putin využívá válku jako záminku k nahrazení současného paláce. Ten byl postaven na příkaz bývalého sovětského vůdce Nikity Chruščova, jehož Putin viní ze ztráty Krymu ve prospěch Ukrajiny.

Média tvrdí, že součástí nové výstavby by nepochybně byly i bunkry, protože u Putina po začátku ruské agrese na Ukrajinu výrazně vzrostl strach z možného atentátu. To dokazují podle Kyiv Post i další kremelské zdroje. Podle nich dává ruský prezident přednost cestování obrněným vlakem, letadlo používá tehdy, když není vyhnutí.

Proekt také podotýká, že se demolici rezidence Bočarov Ručej podařilo zachovat v utajení, protože se stejně jako mnoho jiných vil, které Putin využívá, nachází v historicky nebo ekologicky chráněné oblasti.  

Ruský prezident měl podle Kyiv Postu podobně opustit i své soukromé útočiště na útesu v Gelendžiku v Krasnodarském kraji, 170 km severozápadně od Bočarova. To stálo 1,2 miliardy dolarů a jednalo se ještě o honosnější palác, v němž se údajně nachází kino, kasino, noční klub a bar s vodními dýmkami. Má disponovat šestnáctipatrovou podzemní sítí tunelů a bunkrů, z nichž některé vedou na soukromou pláž, která může sloužit i jako tajný nouzový východ.

Zázračná zbraň pro Ukrajinu? To, co rozhodne, leží jinde, než se čekalo, tvrdí Vlach (celé video zde)

Novinář Tomáš Vlach hodnotí aktuální situaci na ukrajinském bojišti | Video: Tým Spotlight

Podíl.
Exit mobile version