Události v regionech: Problémy lodní dopravy na Labi (zdroj: ČT24)

Rejdaři na českém území, kteří ještě nezkrachovali nebo se s loděmi nadobro nepřemístili na západoevropské kanály, mívají v tuto roční dobu dobré období – v Labi na podzim bývá vody dost a obvykle tak odbavují nejvíc přepravních zakázek. Jenže o ty letos zatím přicházejí, protože plavba z českého dolního Labe dál do Německa stále není možná kvůli zřícenému mostu Carolabrücke v Drážďanech. Kdy budou moci zase vyplout, není jasné.

Kapitán Bedřich Šidlof přichází zkontrolovat svou loď čekající v Děčíně. „Domluvily se nějaké opravy, když tady stojíme, ale jinak je to prostě špatné. Jsme tady uvěznění,“ zoufá si. O šedesát kilometrů dál v Drážďanech zatím bagry rozebírají most, který se zřítil před více než měsícem. Nikdo tamtudy nyní nesmí plout.

Lodě, ale také náklad připravený v českých přístavech, musí čekat. I když hladina Labe je teď vysoko nad hranicí sucha. „V létě máme sjednané zakázky v zahraničí a na podzim, zimu a jaro v Česku. Bohužel letos je nám to na nic,“ popisuje spolumajitel Evropské vodní dopravy Lukáš Hradský. Po Labi nejčastěji vozí hnojivo nebo velké stroje.

Hlídání a poklízení

Ale problém mají i některé turistické lodě. Jedna německá kotvila během zářijových povodní v Děčíně a kapitán Václav Bér už tehdy věděl, že se na původní trasu nebude moci vrátit. „Jezdíme z Děčína do Kleinwittenbergu a nedostaneme se,“ říká lodivod.

I když nemohou plout, na lodi posádky i tak jsou. Hlídají, poklízejí. „Musíme je platit tak, jako kdyby byli v práci. Takže máme ztrátu z provozu lodi, z fixních nákladů i zákazníků,“ vypočítává Hradský. Uzávěra vodní cesty v Drážďanech je zatím plánovaná do konce roku.

Podíl.
Exit mobile version