Aktualizace: 10.07.2024 14:11

Londýn – Australský tenista Alex de Minaur odstoupil kvůli zranění kyčle z Wimbledonu, kde se měl dnes utkat ve čtvrtfinále se světovou dvojkou Novakem Djokovičem ze Srbska. Pětadvacetiletý rodák ze Sydney to oznámil na tiskové konferenci. Devátý nasazený hráč se zranil v závěru osmifinálového duelu s Francouzem Arthurem Filsem, který vyhrál 6:2, 6:4, 4:6, 6:3. Barbora Krejčíková dnes zabojuje o premiérový postup do semifinále dvouhry ve Wimbledonu.

„Tohle je samozřejmě oznámení, které jsem nechtěl udělat. Jsem z toho zdrcený, ale musím odstoupit kvůli zranění kyčle,“ uvedl De Minaur.

Jeho zdravotní potíže poslaly Djokoviče bez boje do třináctého wimbledonského semifinále v kariéře. Sedmatřicetiletý Srb díky tomu vyrovnal rekord Švýcara Rogera Federera v tzv. open éře. Sedminásobný vítěz z londýnské trávy, který útočí v All England Clubu na rekordní 25. grandslamový titul, se v boji o finále střetne s pětadvacátým nasazeným Lorenzem Musettim z Itálie, nebo turnajovou třináctkou Američanem Taylorem Fritzem.

De Minaur přišel o třetí šanci dostat se do grandslamového semifinále. Ve čtvrtfinále skončil také letos na Roland Garros a před čtyřmi lety na US Open. Přesto zaznamenal na trávě v All England Clubu nejlepší výsledek v kariéře.

Osmadvacetiletá Krejčíková se dnes utká s turnajovou třináctkou Jelenou Ostapenkovou z Lotyšska. Duel je naplánován jako první v pořadí na kurtu číslo 1, program na druhém největším dvorci v All England Clubu začne ve 14:00 SELČ. Večer by Krejčíková měla po boku Němky Laury Siegemundové odehrát i čtvrtfinále čtyřhry.

Šampionka Roland Garros 2021 Krejčíková se s Ostapenkovou, vítězkou pařížského grandslamu z roku 2017, utká poosmé. Pokusí se zmírnit dosavadní bilanci 2:5 a přerušit sérii tří porážek. „Vyrůstaly jsme spolu, hodněkrát jsme proti sobě hrály v juniorkách i dospělých. Je to těžká soupeřka, hraje dobrý tenis. Čekám, že to bude velmi těžký zápas, ale těším se na něj. Užiju si, že jsem ve čtvrtfinále a že mohu hrát o postup,“ řekla novinářům Krejčíková.

Turnajová jednatřicítka Krejčíková se dostala ve Wimbledonu mezi osm nejlepších poprvé v kariéře. Zkompletovala tím na všech čtyřech grandslamech sbírku čtvrtfinálových účastí.

České tenistky mají zastoupení ve čtvrtfinále dvouhry ve Wimbledonu popáté za sebou. Vloni byla v této fázi pozdější šampionka Markéta Vondroušová, rok před ní Marie Bouzková. V roce 2021 se mezi nejlepší osmičku dostaly Karolína Muchová a Karolína Plíšková, předtím byla s Muchovou ve čtvrtfinále i Barbora Strýcová. Na všech turnajích „velké čtyřky“ jsou Češky ve čtvrtfinále podeváté za sebou. Naposledy tak daleko chyběly předloni na Roland Garros.

Krejčíková na londýnské trávě vyřadila Rusku Veroniku Kuděrmětovovou, Američanku Katie Volynetsovou, Španělku Jessicu Bouzasovou a naposledy si poradila s nasazenou jedenáctkou Danielle Collinsovou. O dva roky starší Američanku porazila 7:5, 6:3. Další soupeřka Ostapenková má pověst vyhlášené „ranařky“. „Každý úder hraje velmi tvrdě. Zatím je tady s tím úspěšná, tak doufám, že ji zastavím,“ uvedla Krejčíková.

Půjde také o souboj dvou šampionek antukového Roland Garros. Krejčíková vyhrála turnaj v Paříži v roce 2021, Ostapenková o čtyři roky dříve. „Co na ni bude platit? Těžko říct, protože je to velmi individuální. Klíčové je snažit se dostat do výměn,“ podotkla Krejčíková. Vítězka zápasu se utká v semifinále s Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu, nebo Ukrajinkou Elinou Svitolinovou.

O rok mladší Ostapenková je ve čtvrtfinále Wimbledonu potřetí, mezi čtyřmi nejlepšími dosud byla jednou, a to v roce 2018. Letos vyřadila Australanku Ajlu Tomljanovicovou, Ukrajinku Dariu Snigurovou, Američanku Bernardu Peraovou a Juliu Putincevovou z Kazachstánu. Turnajem prochází bez ztráty setu a přišla jen o 15 gamů.

„Cítím, že tu dělám přesně to, co mám dělat. Hraji agresivně, držím se své hry a užívám si to tu asi víc než dřív,“ uvedla Ostapenková.

S Krejčíkovou poslední tři zápasy vyhrála, naposledy ji porazila vloni na trávě v Birminghamu 7:6, 6:4. „Barbora je velmi dobrá hráčka. Myslím, že je ale hlavní, abych se soustředila na to, co mám sama dělat, a držela se toho,“ doplnila rodačka z Rigy.

Středeční program Wimbledonu:

Centrální dvorec (14:30 SELČ): Rybakinová (4-Kaz.) – Svitolinová (21-Ukr.), De Minaur (9-Austr.) – Djokovič (2-Srb.).

Kurt č. 1 (14:00): Krejčíková (31-ČR) – Ostapenková (13-Lot.), Musetti (25-It.) – Fritz (13-USA).

Podíl.