Zóna ČT24: Přípravy ukrajinské energetiky na zimu (zdroj: ČT24)

Rusko pokračuje v útocích na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a Kyjev se pomalu připravuje na další náročnou zimu, kdy bude muset zajistit obyvatelům teplo a světlo. Pomoc přislíbila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropská unie má v plánu zajistit kapacitu přibližně dvou a půl gigawattu energie, což představuje asi patnáct procent energetických potřeb napadené země.

EU musí zajistit, aby na Ukrajině bylo teplo a světlo, prohlásila během své návštěvy Kyjeva na konci září von der Leyenová. Zároveň zdůraznila, že je potřeba, aby fungovala unijní ekonomika. Zatím EU dodala napadené zemi přibližně deset tisíc generátorů a transformátorů. Každým dnem ale ruské nálety způsobují další škody a je potřeba kompenzovat produkci Záporožské jaderné elektrárny, kterou okupují ruské jednotky.

Ukrajině se zajištěním dostatku energie pomáhají i jednotlivé evropské země. Například Litva dodala za poslední dva roky téměř patnáct set tun náhradních dílů. Ještě do zimy má na Ukrajině začít fungovat celá litevská termální elektrárna, odstavená v roce 2015. Nyní ji litevští technici rozebírají a po částech posílají na Ukrajinu.

Zóna ČT24 se věnovala také konfliktu na Blízkém východě, kde se stupňuje napětí mezi Izraelem a libanonským teroristickým hnutím Hizballáh. Připomněla, že v Olomouckém a Moravskoslezském kraji stále pokračují práce na obnově dopravní infrastruktury. Nabídla pohled na zájem ázerbajdžánské armády o české samohybné houfnice nebo vhled do změny chování řidičů po zavedení nového bodového systému.

Podíl.