Zóna ČT24 : Policie dělá nábor už i na základních a středních školách (zdroj: ČT24)

Policisté se snaží přilákat do svých řad nováčky, nábor se ale v některých krajích nedaří. Problém není v počtu zájemců, ale v tom, že nezvládnou projít náročným přijímacím řízením. Policie proto zaměřila svou pozornost už na žáky na základních a středních školách, nasměrovat je chce hlavně ke studiu bezpečnostních oborů.

Mnoho zájemců o práci neuspěje při psychotestech, problémy jim ale dělají i fyzické testy. Například úspěšnost uchazečů v Libereckém kraji byla loni pod dvaceti procenty. Podobně na tom byli také v jižních Čechách. Naopak vysoká úspěšnost uchazečů je v Praze nebo Karlovarském kraji. Proto se policisté snaží pomoci žákům nejenom s výběrem střední školy, ale také je připravit na fyzickou i psychickou zátěž. K tomu mají sloužit i speciální kempy.

„Mám osobní zkušenost s tím, že tam, kde ty přijímací zkoušky dělají, tak fyzička je podstatně lepší,“ uvedl hlavní instruktor Army Arms Richard Janko. Studenti mohou na kempech poznat práci policistů, dozví se, jak vypadá výcvik nebo jaké je to střílet ze zbraní. „Dělají to pod dohledem našich zkušených instruktorů,“ popsal plukovník Libor Špráchal, ředitel Krajského policejního ředitelství Libereckého kraje.

Zóna 24 se věnovala také výročí výbuchů ve Vrběticích, dále připomněla zabití vůdce teroristického hnutí Hamás Jahji Sinvára a popsala modernizaci české armády. Nabídla pohled na takzvaný DVI tým, který má v rámci policie po střelbě na filozofické fakultě upravovat postupy při identifikaci obětí hromadných neštěstí.

Podíl.