Komerční prezentace Aktualizace: 24.06.2024 18:20

Gaza – Izraelští vojáci v noci na dnešek v Pásmu Gazy zneškodnili vysoce postaveného představitele palestinského radikálního hnutí Hamás, který měl na starost vývoj a výrobu zbraní. Izraelská armáda to oznámila na sociální síti X, kde zveřejnila i záběry ze zásahu. Podle úřadů vedených Hamásem útok mířil na kliniku a byli při něm zabiti dva zdravotničtí pracovníci.

Muhammad Saláh se podle armády židovského státu podílel na projektech vývoje strategických zbraní a velel řadě oddílů, které zbraně vyráběly. Vysoký představitel Hamásu, který Izrael, USA i EU považují za teroristickou organizaci, zemřel po zásahu bezpilotním letounem.

Agentura Reuters uvedla, že Saláh přišel o život při izraelském leteckém útoku na kliniku Darádž v centru města Gaza. Ministerstvo zdravotnictví ovládané Hamásem sdělilo, že při náletu zahynul i šéf záchranného a pohotovostního oddělení ministerstva Hání Džáfaraví. Saláha palestinští záchranáři podle agentury AP označují také za zdravotníka.

Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze po útoku na kliniku počet zdravotnických pracovníků zabitých izraelskou palbou od začátky války překročil 500. Více než 300 dalších bylo zadrženo.

Izraelská armáda dále sdělila, že v oblasti Rafáhu pokračuje v cílených operacích založených na zpravodajských informacích. V uplynulých dnech objevily izraelské jednotky u Rafáhu velké množství zbraní a tunelových šachet využívaných teroristy, stojí v armádním prohlášení.

Premiér Benjamin Netanjahu v neděli v rozhovoru s izraelskými médii uvedl, že intenzivní boje v Rafáhu se blíží ke konci. Podle prohlášení starosty města Ahmada Súfího se izraelské jednotky na konci minulého týdne vyskytovaly po celém Rafáhu. Páteční akce izraelských vojáků v Rafáhu působily jako pokusy o úplné obklíčení města, řekli médiím místní obyvatelé.

Minulý týden se rovněž začalo stupňovat napětí mezi Izraelem a šíitským libanonským hnutím Hizballáh. Netanjahu v nedělním rozhovoru se stanicí Channel 14 avizoval brzký přesun izraelských vojáků k severní izraelsko-libanonské hranici.

Izraeli se téměř podařilo rozložit brigádu Hamásu v Rafáhu, řekl šéf armády

Izraeli se téměř podařilo zničit struktury vojenské brigády radikálního palestinského hnutí Hamás v Rafáhu, na jihu Pásma Gazy. Podle agentury Reuters to uvedl náčelník generálního štábu Herci Halevi ve dnes zveřejněném komentáři. Izraelská armáda v Rafáhu a okolí vede pozemní ofenzivu od začátku května. Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes vyzval Izrael k větší ochraně humanitárních pracovníků v Gaze. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zdůraznil, že Izrael stále podporuje dohodu o příměří, kterou představil americký prezident Joe Biden.

„Jasně se přibližujeme k bodu, kdy můžeme říct, že jsme odstranili brigádu v Rafáhu,“ uvedl Halevi při nedělní návštěvě izraelských jednotek, o které dnes informovala izraelská armáda. Podle něj to znamená, že ozbrojenci palestinského hnutí Hamás, které izraelský vysoce postavený voják označuje za teroristy, nebudou schopni fungovat jako „bojující jednotka“. Podle Haleviho se izraelské armádě podařilo zabít vysoký počet palestinských ozbrojenců a zničit rozsáhlou infrastrukturu včetně tunelů používaných Hamásem pro útoky či pašování zbraní. Klíčová je podle Haleviho kontrola nad oblastí u hranice s Egyptem, takzvaným Filadelfským koridorem.

Podle svědků na místě izraelská armáda pokračuje ve své pozemní ofenzivě ve více částech Rafáhu. Izrael tvrdí, že provádí cílené údery na vojenské struktury hnutí Hamás a jeho ozbrojence. „Do konce mise tady se postaráte o to, abyste zabili co možná nejvíce teroristů, a zničili co nejvíce (jejich) infrastruktury,“ řekl podle izraelského tisku vojákům Halevi.

Pozemní ofenzivu v Rafáhu začala izraelská armáda na začátku května. Izrael se rozhodl pro rozšíření pozemních bojů do Rafáhu a jeho okolí navzdory varování a kritice, které zněly i od jeho blízkých spojenců. Podle izraelských představitelů byla pozemní operace nezbytným krokem pro dosažení cíle vojenské ofenzivy, kterou vyvolal teroristický útok ze 7. října, a sice zničení vojenských struktur palestinského hnutí Hamás. Hamás a jeho spojenci uskutečnili říjnový teroristický útok na jihu Izraele, který podle izraelských úřadů stál život na 1200 lidí.

V neděli Netanjahu uvedl, že blíží ke konci fáze intenzivních bojů, což však podle jeho slov neznamená konec války v Pásmu Gazy. V rozhovoru pro izraelskou televizi také řekl, že chce dosáhnout pouze „částečné dohody“ s hnutím Hamás ohledně příměří a propuštění rukojmí. Dnes v parlamentu premiér uvedl, že stále podporuje „izraelský návrh, který uvítal (americký) prezident (Joe) Biden“. Bílý dům představil na konci května návrh na příměří s třemi fázemi, jež by vedly k úplnému ukončení bojů. „Neukončíme válku, dokud neodstraníme Hamás,“ řekl dnes premiér.

Šéf americké diplomacie Blinken dnes jednal s izraelským ministrem obrany Joavem Galantem. Podle prohlášení svého úřadu zdůraznil, že by Izrael měl více dbát na bezpečí humanitárních pracovníků v Gaze. Měl by se také snažit o to, aby se konflikt z Pásma nerozšířil mezi Izrael a Libanon.

Podle palestinských úřadů, které kontroluje Hamás, zemřelo kvůli bojů od října přes 37.600 Palestinců. Podle předchozích prohlášení premiérových poradců válka potrvá zhruba do konce roku.

Podíl.
Exit mobile version