Aktual.: 9.10.2024 16:22

Praha – Mezi hosty letošního ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava bude oceněná americká dokumentaristka a kameramanka Kristen Johnsonová, která natočila festivalovou znělku. Dorazí také tchajwanský režisér Cchaj Ming-liang, rumunský filmař Andrei Ujica, italský dokumentarista Roberto Minervini či Španěl Albert Serra. Novináře o tom informoval ředitel festivalu Marek Hovorka. V hlavní soutěžní sekci Opus Bonum se podle něj představí letos 13 snímků.

Festival se bude letos poprvé konat deset dní. Od 25. října do 3. listopadu nabídne 340 filmů v soutěžních i nesoutěžních sekcích. Znělku podle Hovorky už po několik let natáčí výrazné osobnosti dokumentárního filmu.

„Moc mě těší, že dokumentární film je v plné síle a že jihlavský festival to může ukázat nejenom filmy, ale i skrze osobnosti, které na festival zavítají,“ řekl ČTK Hovorka. Johnsonová patří podle něj k nejvýznamnějším dokumentaristkám současnosti. Na festivalu bude mít také lekci na téma filmových proměn mezi érou celuloidu a digitálu.

Soutěže Opus Bonum se účastní už etablovaní tvůrci dokumentárních filmů. Z českých filmařů v ní mimo jiných představí svůj snímek Štěstí a dobro všem Filip Remunda. Hlavním protagonistou je jaderný fyzik a rekordman v extrémním otužování Vitalij, který se živí jako zedník a žije pod hranicí chudoby. Podle autora muž postupně mění názor na putinovské Rusko. Remunda film natáčel mezi lety 2016 a 2023 na Sibiři.

Díky prodloužení festivalu se do programu vrátí také soutěžní sekce První světla, která nabídne 11 filmů. Soutěž je určena prvotinám či druhým celovečerním snímkům autorů. Na český dokument se pak zaměřuje sekce Česká radost, ve které je 21 filmů. Další sekce představí experimentální dokumenty či snímky sledující aktuální dění.

Pořadatelé už dříve oznámili speciální projekce určené seniorům, rodinám s malými dětmi nebo handicapovaným. Loni festival promítal 357 snímků. V kinech nebo on-line je vidělo na 90.000 diváků. Prodaných akreditací bylo asi 5300. Nejlepším českým dokumentem loňského ročníku byl snímek Světloplachost. V sekci Opus Bonum porotce nejvíc zaujal chorvatský dokument Loď. Letos se koná 28. ročník festivalu.

Podíl.