Komerční prezentace Aktual.: 27.09.2024 11:25

Horní Lideč (Vsetínsko) – Zlínská stavební společnost Zlínstav, která začala v Horní Lidči na Vsetínsku stavět domov pro seniory, nesouhlasí s ukončením smlouvy kvůli výsledkům místního referenda. V dopise adresovaném starostovi Horní Lidče Josefu Tkadlecovi (KDU-ČSL) to uvedl předseda představenstva Zlínstavu Jiří Stacke. Obec dnes znění dopisu zveřejnila na svém webu. Obyvatelé obce o víkendu v referendu stavbu domova pro seniory odmítli. Firma však již stavbu začala. Tkadlec dnes ČTK řekl, že se zástupci firmy bude příští týden jednat.

Výpověď ze smlouvy je podle firmy možná pouze kvůli neplnění smluvních povinností uvedených ve smlouvě, výsledek referenda mezi nimi není. „Výsledek referenda tak dle našeho právního názoru nepředstavuje zákonný důvod pro ukončení smlouvy o dílo jakýmkoli způsobem, tedy ani výpovědí ani dohodou,“ uvedl Stacke.

Starosta, který o vznik domova usiloval, před konáním referenda upozorňoval na to, že návrh na vyhlášení referenda přišel v okamžiku, kdy byl již vybraný zhotovitel stavby a obec byla povinna smlouvu se zhotovitelem podepsat. Vedení obce dříve uvedlo, že pokud by chtěla obec od smlouvy odstoupit, zhotovitel může chtít náhradu vzniklých nákladů a ušlý zisk v řádu desítek milionů korun, které by obec musela zaplatit ze svého rozpočtu.

Po víkendu Tkadlec uvedl, že jej výsledek referenda zklamal. S firmou však bude jednat o ukončení stavby, protože ho k tomu zavazuje výsledek referenda. Zlínstav o výsledku referenda informoval a vyzval jej k jednání o ukončení smlouvy. Stacke však upozornil na to, že stavba již začala . „Pokud občané Vaší obce rozhodli v místním referendu, že s výstavbou nesouhlasí, tak plně respektujeme tento názor občanů, avšak zároveň oznamujeme Vám a občanům obce Horní Lideč, že s ohledem na termín konání referenda v době již zahájené výstavby, naše společnost nesouhlasí s ukončením smlouvy o dílo a naopak trvá na jejím řádném plnění. Upozorňujeme současně, že smlouva o dílo byla uzavřena v souladu se všemi zákonnými požadavky a je nutné požadovat, aby smlouva byla řádně plněna,“ uvedl Stacke.

Upozornil také na to, že při porušení smlouvy by mohly přijít požadavky na nahrazení vynaložených nákladů či případné soudní spory. „Jak místní referendum má své zákonné pravidla, která respektujeme, tak smluvní vztah mezi naší společností a vaší obcí je rovněž založen na zákonných požadavcích, na jejichž dodržování trváme,“ uvedl Stacke.

Lidé se v referendu vyslovili proti stavbě domova i proti zvolené lokalitě u základní školy. Odpůrci poukazovali na nevhodnost místa, obávali se například i vyššího dopravního zatížení oblasti. Vedení obce podle nich o projektu dostatečně dopředu neinformovalo. Někteří odpůrci však tvrdí, že nejsou proti domovu obecně, ale proti zvolenému místu. Podle některých také mělo jít o hospic, jehož umístění nepovažují v blízkosti školy za vhodný. Starosta odmítl, že by šlo o hospic.

Vedení obce chtělo postavit domov pro seniory s 25 lůžky. Využívat by jej mohli obyvatelé Horní Lidče a obcí Hornolidečska. Obec dala čtyři miliony korun na projekt, výstavbu měly pokrýt dotace ve výši 130 milionů korun.

 

Podíl.
Exit mobile version