Aktualizace: 10.07.2024 00:18

Brno – Nejvyšší správní soud (NSS) dnes oznámí, jak volební senát rozhodl o stížnosti dosavadní europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) a dalších lidí na volby do Evropského parlamentu. Šojdrová, která ve volbách mandát neobhájila, zpochybňuje zvolení Ondřeje Koláře (TOP 09) europoslancem kvůli možným chybám v počítání preferenční hlasů. Šojdrová i Kolář kandidovali za koalici Spolu.

NSS ve lhůtě obdržel 14 stížností na evropské volby v Česku. Většinu z nich odmítl či zamítl už dříve. Zamítl například návrhy týkající se zvolení Danuše Nerudové. Podle soudu muselo být voličům jasné, že zastává hodnoty hnutí STAN, které ji navrhlo, bez ohledu na to, že na volebním lístku Starostů figurovala jako kandidátka bez politické příslušnosti. Nerudová se krátce před evropskými volbami stala členkou hnutí. Další stížnosti soud odmítl například z důvodu, že navrhovatelé ani po výzvě neodstranili vady návrhu.

Volebnímu senátu tak zůstala k rozhodnutí stížnost dosavadní lidovecké europoslankyně Šojdrové. Kolář byl na šestém místě kandidátky Spolu a dostal se do europarlamentu jako poslední. Šojdrová byla na devátém místě, nyní je třetí náhradnicí. Šojdrová tvrdí, že některé její preferenční hlasy přidělily okrskové volební komise jiným kandidátům Spolu. V tomto řízení si volební senát vyžádal volební dokumentaci z řady volební okrsků.

 

Podíl.