Aktual.: 21.10.2024 15:57

Ostrava – Prvních 19 obcí zasažených povodněmi dostalo od státu zhruba 136 milionů korun, které rozdělí postiženým lidem. Týká se to přibližně 2600 domácností. Novinářům to dnes v Krnově na Bruntálsku řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Vláda koncem září rozhodla, že každá domácnost postižená povodněmi dostane v průměru 40.000 korun. Rozdělení peněz mezi jednotlivé domácnosti budou mít na starosti obce, které samy stanoví výši podpory pro konkrétní lidi.

 

„Obce mají maximální svobodu jak rozdělit tyto finanční prostředky. To znamená, je na nich, jakým způsobem dají (peníze) těm, kteří měli vodu jenom ve sklepě, nebo těm, jejichž domácnost byla kompletně vytopená. Nám do pátku přišlo celkem 22 žádostí z 3300 domácností a my už jsme stihli odeslat finanční prostředky do 19 obcí za zhruba 136 milionů korun. Dále samozřejmě tyto žádosti sbíráme,“ řekl Hladík.

Obce z postižených regionů mohou o podporu pro své obyvatele žádat do konce ledna 2025. Hladík dříve řekl, že pokud by celkové požadavky přesáhly zatím schválenou miliardu korun, vláda uvolní dodatečné peníze.

Povodně zasáhly v polovině září zejména Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v úterý odhadl rozsah škod na státním majetku na 25 až 30 miliard korun, další desítky miliard škod budou podle něj na soukromém, obecním a krajském majetku. Vláda kvůli povodním zvýšila schodek letošního rozpočtu o 30 miliard na 282 miliard korun, u rozpočtu na příští rok zvýšila schodek proti původnímu návrhu o deset miliard na 241 miliard korun.

Plynařům se podařilo na územích zasaženými povodněmi připojit 95 pct míst

 

Plynařům se už podařilo na území Olomouckého a Moravskoslezského kraje obnovit dodávky plynu pro 95 procent míst zasažených ničivými zářijovými povodněmi. V nejvíce zasaženém městě Jeseníku zbývá připojit 94 odběratelů, po povodních bylo od dodávky plynu odpojeno téměř 5000 odběrných míst, ČTK to dnes řekl mluvčí společnosti GasNet Tomáš Pernis. Záplavy na Jesenicku vyřadily z provozu 278 kilometrů potrubí. Práci správcům plynovodu dál komplikuje stav podloží nebo absence pozemních komunikací, kam by se daly plynovody bezpečně uložit.

„Dodávky plynu se nám po ničivých povodních podařilo obnovit už pro 95 procent zasažených odběrných míst. Do konce měsíce připojíme poslední větší celky distribuční soustavy. V listopadu už budeme řešit jen obnovu dodávek pro jednotky odběrných míst v těch nejvíce zasažených a zdevastovaných lokalitách. Jde zpravidla o těžko dostupné koncové větve soustavy nebo o místa, kde probíhá výstavba nového plynovodu nebo plynovodní přípojky ve zvlášť náročném terénu,“ uvedl Pernis.

V Olomouckém kraji plynaři kromě Jeseníku intenzivně pracují na obnovení dodávek plynu ve velmi postižených Mikulovicích, České Vsi nebo Bělé pod Pradědem. Jeseník a okolí označili správci plynovodu po povodních z pohledu provozu plynárenské sítě za nejvíce zasažené místo. Voda vytrhala velké množství plynovodních přípojek, sesuvy půdy obnažily a zpřetrhaly velkou část potrubí pod zemí. Jenom v Jeseníku strhly rozvodněné řeky všechny nadzemní přechody pro plyn kromě jednoho.

„Ničivé povodně vyřadily z provozu celkem 278 kilometrů potrubí a u dalších 374 kilometrů potrubí musíme provést jejich mimořádnou kontrolu,“ uvedl již dříve ředitel provozu sítě společnosti GasNet Petr Koutný.

V Moravskoslezském kraji zasáhla velká voda nejvíc obce Holčovice a Hynčice. „Hynčice jsme už kompletně připojili, v Holčovicích nám zbývá zapojit 63 odběrných míst. Do konce měsíce tady zprovozníme poslední etapu páteřního plynovodu zásobujícího tuto obec včetně bočních větví,“ doplnil mluvčí.

Tým plynařů v zasažených regionech i nadále posilují zaměstnanci z celé republiky, tento týden budou na obnovách plynu nasazeni navíc i pracovní čety z východních Čech a jižní Moravy. Plynaři společně s pracemi na obnovení dodávek plynu také kontrolují zatopené plynoměry.

Podíl.