ŽIVĚ: Předávání státních vyznamenání (zdroj: ČT24)

Ve Vladislavském sále Pražského hradu začal slavnostní ceremoniál, při němž podruhé ve funkci udělí státní vyznamenání prezident Petr Pavel. Ocenit se chystá 56 osobností, loni jich bylo o šest více.

Mezi hosty jsou kromě oceněných a jejich doprovodu tradičně zástupci vlády, vedení obou parlamentních komor a tamních výborů a klubů, rektoři, diplomatický sbor či představitelé církví. Řada z nich, ale i další lidé se následně zúčastní recepce ve Španělském sále.

Ceremoniálu se neúčastní bývalý prezident Miloš Zeman. Naopak předchozí hlava státu Václav Klaus s chotí Livií i někdejší první dáma Dagmar Havlová v téměř zaplněném Vladislavském sále jsou.

Nejvyšším státním vyznamenáním je Řád bílého lva, druhým je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident uděluje také medaile Za hrdinství a Za zásluhy.

Loni Řád bílého lva obdrželi například bývalý předseda vlády a Senátu a právník Petr Pithart, dřívější předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Řád TGM tehdy Pavel udělil třeba katolickému knězi a filozofovi Tomáši Halíkovi, sestře členů odbojové skupiny bratří Mašínů Zdeně Mašínové nebo zpěvačce Martě Kubišové.

Podíl.
Exit mobile version